Vinete umplute cu legume, o mancare ce are si o poveste. Imam bayildi inseamna in limba turca ” a lesinat imamul” si este o reteta traditional turceasca.
Denumirea vine de la o poveste, cum un imam a lesinat de placere cand a mancat acest fel de mancare servit de sotia lui. Sau a lesinat cand a auzit cat ulei de masline a folosit, pentru ca uleiul era scump la vremea respectiva. Ambele variante sunt comice 🙂 .
Ingrediente pentru mancare de vinete umplute cu legume, reteta turceasca – imam bayildi:
– 2 vinete de marime medie
– 2 cepe de marime medie
– 2 rosii
– 2 ardei grasi
– 9-10 catei de usturoi
– 2 legaturi de patrunjel proaspat
– o mana de frunze de menta proaspata
– zahar
– ulei de masline
– sare si piper
1. Se pregatesc vinetele.
– se taie codita si frunzulitele. Se decojeste pe lungime in striatii (in stil zebra pentru aspect);
– intr-un bol se adauga apa si o lingurita de sare. Se amesteca bine. Se adauga vinetele in apa si se acopera cu o farfurie. Vinetele trebuie sa stea complet in apa timp de 30 de minute;
– se scot din apa si se usuca cu un prosop de hartie pana sunt perfect scurse de apa;
2. Se pregateste umplutura pentru mancarea de vinete umplute.
– tocam ceapa fideluta;
– taiem cateii de usturoi in bucatele marisoare;
– curatam rosia de coaja si se taie cubulete;
– se toaca ardeiul marunt;
– adaugam ceapa in tigaie in 3-4 linguri de ulei incins si se amesteca circa 10 minute pana se inmoaie;
– se adauga si ardeiul si se mai amesteca pe foc 2-3 minute;
– punem si usturoiul si se se mai lasa impreuna 1 minut, dupa care se adauga si cuburile de rosie;
– presaram putin zahar;
– se adauga patrunjelul si menta tocate marunt,sare si piper dupa gust;
– se amesteca si se ia tigaia de pe foc;
Umplutura se transfera intr-un bol. Se sterge tigaia de ulei cu un prosop de hartie si ne pregatim de prajit vinetele. Atentie la aceasta etapa pentru ca uleiul va sari in timpul prajirii.
Incingem un pahar mai mic de ulei de masline (100 ml) si adaugam vinetele. Acoperim cu capac si prajim pana vinetele capata o culoare aurie. Prajim pe toate partile la fel.
In loc sa le prajiti in ulei, puteti coace vinetele la cuptor la temperatura de 180 grade pentru 35-40 minute. Le stropiti cu ulei de masline din cand in cand. Daca vreti sa gatiti “curat”, fara sa va sara ulei prin toata bucataria, atunci alegeti aceasta varianta.
Transferam vinetele intr-un recipient termorezistent si le lasam sa se raceasca. Intre timp incalzim cuptorul la 160 grade.
Crestam fiecare vanata pe mijloc, pe lung, dar nu in toata adancimea. Folosindu-ne de o lingura pregatim vanata sa adaugam umplutura. O desfacem si ii dam forma de barcuta. Adaugam putina sare si zahar. Adaugam cat mai multa umplutura in fiecare vanata.
Umplutura care ramane o folosim pentru sos. O dam la blender si adaugam 1/2 cana de apa fiarta, sare si piper. Adaugam acest sos in recipientul in care se afla vinetele. Daca ti se pare ca e prea putin sos mai poti adauga apa fierbinte.
Vinetele se baga la cuptor pentru 30-35 minute la foc mic. Din cand in cand se mai amesteca usor in umplutura. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Transferam aceste delicioase vinete umplute pe un platou. Acoperim cu folie de celofan si le lasam la frigider peste noapte. Inainte de servire adaugam patrunjel tocat proaspat.
Sunt mai gustoase a doua zi, consumate la temperatura camerei.
Pofta buna!