Blog

TOP 30 Carti Dezvoltare Personala recomandate

top carti dezvoltare personala

O carte de dezvoltare personala ne poate ajuta sa intelegem de ce am simtit pozitiv sau negativ intr-o anumita conjunctura. Sau cum sa exersam autocontrolul propriilor emotii. Dar nu cred ca doar citind carti de dezvoltare personala poti ajunge sa iti schimbi modul de gandire si de actiune. Dupa orice carte de dezvoltare persoanala pe care o citim ar trebui sa ne facem o introspectie si sa aplicam pe cat putem ce am citit.

Sigur ca citind zeci de carti de dezvoltare persoanala, ceva se intipareste in mentalul nostru. Mai ales ca in multe din carti regasim cumva aceleasi teme, spuse sub alta forma. Dar practica inseamna de fapt marele pas catre dezvoltarea personala. Teoria fara practica, fara introspectie, fara deschidere catre necunoscut si acceptarea ca nu suntem nici pe departe perfecti ramane doar teorie.

Ce cred eu ca inseamna dezvoltare personala?
Cred ca trebuie sa cautam pana la final, oricare este el, sa ne inbunatatim pe noi insine din toate punctele de vedere: mental, emotional, spiritual si material. Sa devenim mai buni, mai detasati de anumite lucruri sau sentimente, sa incercam sa traim in armonie cu noi insine, sa ne pastram speranta si sa mergem inainte orice ar fi.

Si cel mai important sa lasam in urma trecutul. Daca ramanem in trecut vom trai prezentul tot in trecut. Iar dezvoltare inseamna progres. Daca o carte reuseste sa ne motiveze, sa ne umple de energie pozitiva, sa ne faca sa intelegem unde nu am actionat bine si sa schimbam mentalitatea deci si atitudinea, atunci este o carte de dezvoltare personala.

Progresul este imposibil fara schimbare, iar aceia care nu isi pot schimba felul de a gandi nu pot schimba nimic.

George Bernard Shaw

Fiecare din noi rezonam diferit cu o carte de dezvoltare personala. In functie de continut si tema sau modul in care este scrisa. Unele sunt scrise intr-un limbaj mai stiintific de psihologi, altele intr-un limbaj mai simplu dar plin de intelepciune de preoti si sfinti, altele sunt scrise sub forma de fictiune infatisand o poveste plina de invataminte, sau prezinta memorii si jurnale. Toate sunt carti de dezvoltare persoanala atat timp cat simtim ca am mai invatat ceva. Ca am mai facut un pas pe drumul propriu de dezvoltare personala.

Ce as introduce eu printre cartile de dezvoltare personala, pentru ca in opinia mea este cea mai importanta dintre ele prin continut, invataturi si mesaj, este Biblia (cu Vechiul Testament si Psalmi). In niciun caz nu cred ca cea mai buna carte de dezvoltare personala este cea mai recent aparuta, ca trebuie sa fie bestseller sau ca trebuie sa aiba cele mai bune recenzii.

Unele din cartile de mai jos le-am citit, altele mi-au fost recomandate si sunt pe lista mea de carti de dezvolatare personala. Dezvoltarea personala este…personala! Si nu se opreste. De aceea un top al cartilor de dezvoltare personala se poate modifica oricand si in functie de evolutia fiecaruia pe drumul dezvoltarii personale 🙂 .

1. Trezeste uriasul din tine. Cum sa preiei imediat controlul destinului tau mental, emotional, fizic si financiar de Anthony Robbins – Carti dezvoltare personala

carti dezvoltare personala

Tony Robbins este expert in psihologia schimbarii. Unul din cei mai buni speakeri motivationali din lume. Insa ce sa vezi, a lucrat si ca om de serviciu. Da, si eu m-am intrebat de ce unii din noi ne putem realiza visele si altii nu. Raspunsul este in aceasta carte practica a lui Tony Robbins. Unul din principiile de baza este concentrarea puterii. Secretul este sa te focusezi, sa nu fii superficial. Obsesia lui pentru succes a inceput cu cateva intrebari:

Cum pot prelua imediat controlul asupra vielii mele? Ce lucru care sa faca diferenta pot sa fac astazi – care ne poate ajuta pe mine si pe altii sa, ne influentam destinele? Cum pot extinde, invata, dezvolta si impartasi acea cunoastere cu altii intr-o maniera agreabila si semnificativa?

Cee ce am observat la aceste intrebari: scopul lui de a cauta binele in favoarea tuturor. Nu a cautat secretul succesului doar pentru el. In momentul in care avem un scop altruist si ne gandim la “intreg” si nu la “eu”, rezultatele incep sa se vada.

2. Alchimistul de Paulo Coelho

carti dezvoltare personala

Il insotim in aceasta carte pe Santiago, un cioban andaluz, plecat din Spania catre Piramidele din desertul Egiptului unde spera sa gaseasca o comoara. In cele din urma, calatoria sa devine una initiatica. Urmeaza semnele, isi asculta inima si dupa multe peripetii gaseste comoara intr-un loc neasteptat. Cartea a devenit un bestseller vandut in zeci de milioane de exemplare, dupa ce initial editura care a publicat cartea nu a dorit sa mai scoata si alt tiraj.

3. Mindset. O psihologie a succesului de Carol Dweck – Carti dezvoltare personala

carti dezvoltare personala

Mindset. O psihologie a succesului este o carte in care autoarea ne vorbeste despre mentalitate, leadership, dragoste. Cum se formeaza mentalitatea si ce trebuie sa aplicam ca sa o schimbam. Ne sunt prezentate doua tipuri de mentalitati: mentalitatea rigida si mentalitatea flexibila. Dupa 20 de ani de studiu, Carol Dweck a ajuns la concluzia ca parerea pe care o avem despre noi insine ne influenteaza puternic viata.

De ce sa-ti ascunzi defectele, in loc sa le corectezi? De ce sa cauti sa ai doar prieteni si parteneri care sa-ti gadile orgoliul, in loc sa ai unii care sa te faca sa evoluezi? Si de ce sa te preocupi doar de ce e validat si testat, si nu de lucruri care sa te puna la incercare?

4. Arta subtila a nepasarii de Mark Manson

carti dezvoltare personala

Arta subtila a nepasarii, cu titlul original The Subtle Art of Not Giving a Fuck: A Counterintuitive Approach to Living a Good, este a doua carte a blogger-ului si autorului Mark Manson. El ne sfatuieste sa ne concentram mai mult pe solutii si depasirea obstacolelor, decat pe a fii pozitivi tot timpul. In momentul in care devenim constienti de limitele pe care le avem si le acceptam, nu mai fugim de adevarurile dureroase, atunci vom dobandi curajul si increderea pe care le cautam.

5. Arta manipularii de Kevin DuttonCarti dezvoltare personala

carti dezvoltare personala

Persuasiunea sta la baza manipularii. Asa cum ne explica Kevin Dutton, persuasiunea exista in toate ariile vietii si poate imbraca multe forme. Se pare ca ne nastem cu aceasta tendinta de a convinge si de a manipula. Manipularea in forma ei cea mai pura este o batalie pentru suprematia neuronala.

Exista cateva intrebari la care aflam raspuns pe parcursul cartii:
Ce au in comun nou-nascutii si psihopatii?
Este capacitatea noastra de a-i manipula pe ceilati o consecinta a evolutiei, la fel ca si mintea insasi?
Ce secrete au in comun marii maestrii ai persuasiunii si cei ai artelor martiale?
Exista “un traseu al persuasiunii” in creier?

6. Atitudinea este totul de Jeff Keller

top carti dezvoltare personala

Mereu am zis ca atitudinea e totul. Se pare ca si Jeff Keller crede la fel 🙂 . Intalnim si in aceasta carte o tema abordata de multi autori de carti de dezvoltare personala: imaginatia este primul pas catre manifestarea visurilor noastre. Asa se numeste si lectia 3 din carte: Imagineaza-ti calea catre succes!

Imi place cum compara atitudinea cu o fereastra mentala. Toti o avem curata la inceput, pana cand incepe sa se murdareasca de la starile negative acumulate: respingeri, dezamagiri, indoieli etc. Fiecare trebuie sa isi curete propria fereastra si sa isi schimbe atitudinea: adica modul in care priveste lucrurile. Pasul mai greu este sa iei hotararea sa faci acest lucru.
Strategia pe care a folosit-o se afla in paginile acestei carti si poate fi rezumata astfel: gandeste–vorbeste–actioneaza.

7. Secretele succesului de Dale CarnegieCarti dezvoltare personala

top carti dezvoltare personala

Cea mai vanduta carte motivationala publicata vreodata din 1936 si pana azi. Dale Carnegie spunea ca „succesul inseamna sa obtii ceea ce vrei, iar fericirea inseamna sa vrei ceea ce ai obtinut“. El dovedeste ca, in cele din urma, ceilalti ne vor trata exact asa cum ii tratam.

Cateva idei care reies din carte: critica nu este cea mai buna abordare; sa ne punem in locul interlocutorului; arata un interes sincer fata de ceilati; zambeste 🙂 ; fii intelegator; lasa oamenii sa vorbeasca despre ei si discutia va decurge mai bine cand esti sincer interesat de ceea ce ei spun; recunoaste-ti greselile.

Cartea are patru parti:
Partea intai. Cum sa va comportati in lume – tehnici fundamentale.
Partea a doua. Modalitati prin care sa ii faci pe oameni sa te placa.
Partea a treia. Cum sa va impuneti modul de a gandi.
Partea a patra. Fii un leader adevarat! Cum sa schimbi oamenii fara sa ii ofensezi sau sa le provoci resentimente.

8. 52 de afirmatii saptamanale si tehnici practice pentru a-ti descatusa puterea subconstientului de Joseph Murphy

top carti dezvoltare personala

Autorul ne invata despre cladirea credintei prin afirmatii. Cum functioneaza afirmatiile si cum sa le folosim. Impreuna cu alte tehnici de plantare a gandului in subconstient ca vizualizarea sau metoda filmului mental, putem obtine controlul asupra vietii noastre. Putem transforma imposibilul in posibil. Este o carte despre cum iti poti programa subconstientul sa gandeasca pozitiv. Trebuie doar sa practicam.

9. Distruge-ti obiceiurile nocive de Joe Dispenza – Carti dezvoltare personala

top carti dezvoltare personala

Joe Dispenza a studiat biochimia, este doctor in chiropractica, a facut cercetari stiintifice in domeniul biologiei celulare, geneticii, neurologiei, neurofiziologiei si functionarii creierului. Cartea de fata (ca si toate cartile lui) se bazeaza pe studiile stintifice pe care le face. Suntem energie in proportie de 99.9%. Acolo unde ne indreptam atentia ne concentram si energia.

Cand vom invata sa accesam prezentul prin puterea atentiei, vom patrunde prin portalul campului cuantic, care este salasul tuturor posibilitatilor. De aceea trebuie sa invatam sa traim in mod constient. Sa scapam de programele si tiparele dupa care traim in mod inconstient, bazate pe amintiri si experiente trecute. Prin practicarea meditatiei, undele cerebrale se modifica si putem deveni creatorii propriei realitati.

10. Un pamant nou de Eckhart Tolle

un pamant nou eckhart tolle

Titlul cartii a fost inspirat de o profetie din Biblie care apare atat in Noul Testament cat si in Vechiul Testament. Se refera la faptul ca noua ordine se prabuseste si apare “cer nou si pamant nou” (Apocalipsa 21:1 şi Isaiah 65:17). Eckhart Tolle, unul din cei mai originali indrumatori spirituali ai zilelor noastre, incearca sa transmita prin cartile sale un mesaj simplu dar profund.

Exista posibilitatea eliberarii de suferinta (ego) si dobandirea pacii interioare. In momentul in care nu ne vom mai identifica cu ego-ul nostru si vom identifica mecanismele prin care el opereaza, cand vom constientiza ca spiritul nostru este adormit, atunci vom putea sa ne schimbam constiinta (sa ne trezim). Nu putem deveni mai buni fara modificarea constiintei.

11. Schimband gandirea iti schimbi viata de Brian Tracy

recenzie carte dezvoltare personala

Brian Tracy este autorul a peste 45 de carti care au devenit bestseller. Cartea are 12 capitole, practic 12 principii pe care sa le aplicam pentru a depasi obstacolele si sa ne atingem scopul. Doar cu o viziune clara si precisa, cu efort si rabdare ne putem atinge scopurile.

Cred ca nu este o coincidenta ca primul principiu se numeste ” Schimba-ti modul de a gandi” si ultimul capitol ” Traieste o viata minunata”. Trecand prin toate capitolele, invatam sa ne depasim toate credintele auto-limitative pentru a trai viata pe care o dorim. Cartea incepe cu un citat al lui William James, considerat parintele psihologiei americane:

Exista o lege in psihologie potrivit careia daca iti poti forma in minte o imagine a ceea ce doresti sa devii si o mentii acolo un timp suficient de lung, vei ajunge curand asa cum ai gandit.

12. Esti ceea ce gandesti de Dr. Wayne W. Dyer

recenzie carte esti ceea ce gandesti

Cum sa traiesti misterul. Cum sa traiesti paradoxala unitate. Cum sa traiesti intr-o stare de multumire. Traieste infinit. Cum sa traiesti nepartinitor. Cum sa traiesti in mod creator. Filozoful chinez Lao Zi a scris 81 de versete despre natura umana si felul in care oamenii trebuie sa-si traiasca viata si sa-si indeplineasca menirea.

Meditand asupra mesajului lui Lao Zi, Wayne Dyer a alcatuit o carte care isi propune sa transmita omului modern roadele unei intelepciuni vechi de milenii. Aprofundand invataturile din aceasta carte, veti ajunge sa intelegeti vechiul adevar din spatele cuvintelor taoiste: Cand schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile la care te uiti se schimba.

13. Casnicia, pe roate sau pe butuci? Cum poti face ca mariajul tau sa dureze de John Gottman

recenzie carte casnicia pe roate sau pe butuci

In urma studiilor facute in 20 de ani de cercetari, vazand rata mare a divorturilor atat a celor la prima casatorie, cat si la a doua, Dr. John Gottman vrea sa isi ajute cititorii sa isi faca radiografia propriei casnicii. Cartea te va ajuta sa identifici care sunt factorii de succes dar si de esec din casnicia ta si ce poti face sa maresti sansa de supravietuire si prosperitate a mariajului. Se pare ca atunci cand vine vorba de viata de cuplu, ies in evidenta doua aspecte: viata sexuala si treburile gospodaresti.

14. Creierul idiot de Dean Burnett – Carti dezvoltare personala

recenzie carte creierul idiot

Autorul, neurologul Dean Burnett ne face cunostinta, intr-un mod umoristic cu creierul nostru. Ce capacitati si functii are el? Putem sa il stapanim sa faca in folosul nostru, lucruri pe care nu le-ar face? 🙂 Creierul idiot este o carte documentata la nivel de expert pentru toti cei care se intreaba de ce li se pare ca propriul lor creier ii saboteaza. 

15. Paradoxul cimpanzeului de Steve Peters

recenzie carte paradoxul cimpanzeului

Cartea ne ajuta sa intelegem cum ne functioneaza mintea si ne ofera un model de dezvoltare personala si imbunatatire a vietii pe toate planurile. Autorul ne duce printr-o calatorie ce acopera 7 zone: mintea noastra, ceilalti, comunicarea, lumea in care traim, mentinerea sanatatii, succesul si fericirea. Modelul Cimpanzeului se bazeaza pe o stiinta complexa, este distractiv si si face ca stiinta creierului sa fie usor de inteles si de folosit in viata cotidiana. Ce iti poate oferi aceasta carte:

  • intelegi cum functioneaza mintea
  • te intelegi pe tine si pe altii
  • iti gestionezi emotiile si gandurile
  • iti inbunatatesti calitatea vietii
  • devii mai fericit si de succes
  • iti imbunatatesti increderea si stima de sine
  • identifici lucrurile care te trag inapoi sau te impiedica sa ai o viata mai fericita si de succes

16. Emotii vindecatoare. Dialoguri cu Dalai Lama despre ratiune, emotii si sanatate de Daniel Goleman

recenzie carte emotii vindecatoare daniel goleman

Daniel Goleman este autorul bestseller-ului Inteligenta emotionala. El este scriitor, jurnalist, cu specializare in psihologie si neurostiinta. In cartile pe care le-a scris trateaza teme ca leadership, educatie, dezvoltare personala sau psihologie. In vara anului 1991, zece oameni din mediul academic occidental, care se ocupau de o gama larga de discipline, s-au adunat in sala de intalniri a lui Dalai Lama din Dharamsala, in India.

Cartea este o culegere de prezentari si dialoguri sustinute cu ocazia acestei intalniri, unde s-a incercat sa se raspunda la mai multe intrebari:
Poate mintea sa vindece corpul? Ce emotii sunt asociate cu accentuarea starii de bine? Cum funtioneaza intelegerea in context medical? Exista un fundament biologic pentru etica? Cum ne poate ajuta moartea sa intelegem natura mintii?

17. Forta gandirii pozitive de Norman Vincent Peale – Carti dezvoltare personala

recenzie carte forta gandirii pozitive

Norman Vincent Peale a fost teolog si unul din cei mai mari oratori motivationali crestini ai secolului XX. A scris 46 de carti inclusiv aceasta carte bestseller, vanduta in 20 milioane de exemplare si tradusa in 41 de limbi. Cu sfaturi practice si energie pozitiva, autorul ne invata cum mintea linistita genereaza forta pentru a obtine ce e mai bun. Cum gandurile noi ne transforma in oameni noi si multe altele.

Crede in tine! Ai incredere in abilitatile tale! Fara o incredere smerita, insa rezonabila in puterile proprii, nu poti avea succese si nu poti fi fericit. Insa ajutat de o incredere temeinica in propria persoana, poti reusi. Un sentiment de inferioritate si inadecvare interfereaza cu implinirea sperantelor tale, insa increderea in sine duce la succes si la obtinerea de performante. Datorita importantei acestei atitudini mentale, cartea de fata te va ajuta sa crezi in tine insuti si sa iti liberezi resursele interioare.

18. Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul de Robin S. Sharma

recenzie carte calugarul care si-a vandut ferrari-ul

Este o alta poveste in care Universul “iti trage un sut” sa faci ceea ce trebuie pentru binele superior, daca de bunavoie nu ai inteles sa schimbi calea. O tema care se regaseste si la Joe Dispenza – schimbarea interioara se reflecta in realitatea exterioara. Un spirit sanatos se va reflecta si intr-un corp sanatos. Esecul personal sau profesional este esential pentru dezvoltarea personala si cresterea interioara, asa cum ii spune Yogi Krishnan, unul din mentorii sai din India.

19. Fii Obsedat sau Fii Mediocru de Grant Cardone – Carti dezvoltare personala

Fii Obsedat sau Fii Mediocru de Grant Cardone carti dezvoltare personala

Grant Cardone are un stil de a scrie care te captiveaza si abia astepti sa citesti urmatorul capitol. Iti da o energie pozitiva si chiar te simti motivat. Pe coperta cartii este chiar el cu propriul avion. Cartea este plina de energie creatoare. Obsesia lui dobandita de cand era copil a devenit de fapt succesul lui in viata. Obsesia trebuie intretinuta si autorul are grija sa ne prezinte trucuri si tehnici prin care sa devenim, sa fim si sa ramanem obsedati 🙂 .

In primul capitol defineste obsesia si povesteste cum i-a salvat viata. In al doilea capitol explica de ce e bine sa inlocuiesti nesiguranta si mediocritatea cu o obsesie cu scop si prezinta niste exercitii pentru aflarea scopului in viata. Urmatoarele capitole ne ghideaza cum sa ne urmam obsesia, ne prezinta sfaturi de afaceri si ne spune „cum si de ce trebuie sa devii obsedat de control”.

20. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen Covey

carti dezvoltare personala

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen Covey a fost vanduta in 15 milioane de exemplare si tradusa in 38 de limbi. Sigur te-ai intrebat cum unii oameni au succes si altii nu? Care este secretul celor care obtin rezultate? Se pare ca autorul, a identificat dupa multi ani de cercetare, 7 obiceiuri comune, pe care le-a transpus in 7 principii:

  1. Fii proactiv
  2. Incepe cu gandul la final
  3. Pune prioritatile pe primul loc
  4. Gandeste castig-castig
  5. Incearca mai intai sa intelegi si mai apoi sa fii inteles
  6. Actioneaza in sinergie
  7. Ascute fierastraul

21. De la bine la excelent de Zig Zaglar – Carti dezvoltare personala

recenzie carte de la bine la excelent zig zaglar

De la bine la excelent scrisa de autorul de carti motivationale Zig Ziglar este, o carte cu sfaturi practice, care prezinta in mod realist povesti inspirate din realitate. In viziunea lui, exista 3 piloni la la baza unei vieti fericite: pasiunea, performanta si scopul. Lipsa de direcție nu lipsa de timp este problema.Toți avem 24 de ore“.

22. Exceptionalii de Malcolm Gladwell

recenzie carte exceptionalii

Aceasta carte este despre oameni exceptionali, despre barbati si femei ale caror experiente si comportament se situeaza dincolo de ceea ce este normal si previzibil. De-a lungul capitolului urmator, o sa va prezint tot felul de exceptionali, unul dupa altul: de la genii pana la baroni locali, staruri rock si programatori software. (…) Si, examinand vietile persoanelor remarcabile din jurul nostru – vreau sa punctez un lucru foarte simplu: modul in care percepem noi succesul este fundamental gresit.

23. Manual de NLP. Editia a III-a de Joseph O’Connor – Carti dezvoltare personala

recenzie carte manual NLP

Asa cum spune si titlul cartii, avem la dispozitie un manual, un ghid pentru a invata tehnicile NLP (programare neuro-lingvistica). Dar NLP inseamna mai mult decat o colectie de tehnici. Este o metoda de gandire, o viziune bazata pe curiozitate, explorare. NLP studiaza experienta din interior. De ce sa studiem NLP? Pentru implinire personala si schimbare. Pentru a ne ajuta pe noi si apoi pe ceilalti. Cu cat cunoastem mai multe despre noi, cu atat suntem mai capabili sa ii ajutam pe altii.

24. Cuvinte care schimba minti de Shelle Rose Charvet

recenzie carte cuvinte care schimba minti

Cartea Cuvinte care schimba minti. Stapaneste limbajul de CONVINGERE face parte din categoria psihologie motivationala. Ne invata cum sa folosim limbajul de influentare ca sa avem rezultate maxime. Sau cum sa descoperim tiparele unui individ sau grup. Motivatia este cheia catre reusita. Aflam cum sa o obtinem sau cum se poate pierde. Cartea este construita pe baza Profilului Lingvistic si Comportamental (LAB) creat de Rodger Bailey.

Acest sistem descoperit la inceputul anilor ’80 se aplica in vanzari, negocieri, recrutari etc. Pe baza unor intrebari se pot identifica tiparele lingvistice si comportamentale ale interlocutorului doar printr-o conversatie. Asta te ajuta sa comunici apoi “pe limba lor”, sa faci ca mesajul tau sa ajunga la el si sa il inteleaga.

25. ABC-UL PSIHOPATULUI 2  de Dr. Kevin Dutton, Andy Mcnab

ABC-UL PSIHOPATULUI 2  de Dr. Kevin Dutton Andy Mcnab carti dezvoltare personala

ABC-ul Psihopatului 2 a aparut in 2014 si a devenit un bestseller in Anglia. Autorii sunt un psiholog la Oxford care a studiat psihopatia – Kevin Dutton, si celalalt un antreprenor de succes cu experienta de noua ani intr-o unitate de elita a Fortelor Aeriene britanice. Acest duo iti arata intr-un stil comic si ironic cum sa fii un psihopat bun ca sa ai succes. Cele 10 capitole ale cartii iti arata ce calitati ale psihopatilor le poti insusi si dezvolta ca sa ai succes.

26. De la idee la bani de Napoleon HillCarti dezvoltare personala

carte de la idee la bani napoleon hill

Dorinta arzatoare, hotararea de a reusi si scopul bine definit ne motiveaza sa ne materializam gandurile in opinia lui Napoleon Hill. Autorul ne prezinta 13 pasi pe care sa ii facem pe drumul nostru spre imbogatire. Cu sfaturi practice, intrebari pe care sa ni le punem si exercitii pe care sa le facem, cartea este un ghid practic prin care sa ne disciplinam si sa ne autocunoastem. Cu scopul de a ajunge bogati bineinteles 🙂 .

Este o carte care a fost tiparita in 1936, insa informatiile din ea se aplica la fel si astazi. Bogatia incepe sub forma unui gand. Suma e limitata doar de persoana in a carei minte gandul e pus in miscare. Increderea elimina limitarea. Punctul de plecare al oricarei reusite e dorinta. Persistenta e direct proportionala cu intensitatea dorintei. Baza persistentei e puterea vointei.

27. Autocontrolul pas cu pas de Dan Seracu

carte Autocontrolul pas cu pas de Dan Seracu

Dan Seracu a fost bioenergetician, chimist, pedagog si specialist in terapii alternative. Asa cum spune autorul, scopul cartii este de a acumula cunoastere si a face bine. Este o carte practica cu exercitii in care invatam despre meditatie, puterea imaginatiei si vizualizarii pentru programarea mentala, importanta respiratiei si autovindecare.

28. Imperfecti, liberi si fericiti. Practici ale stimei de sine de Christophe Andre

carte Imperfecti, liberi si fericiti. Practici ale stimei de sine de Christophe Andre

Sa fii tu insuti, sa nu iti mai fie teama de esec, respingere, judecata. Asta da eliberare. Psihiatrul si psihoterapeurul Cristophe Andre ne ajuta sa ne iubim si sa ne acceptam chiar asa imperfecti. Cand te simti vulnerabil, stima de sine nu este nici ea prea buna. Stima de sine incepe prin acceptarea ta asa cum esti. Analizeaza-te cum esti in relatie cu ceilalti, ce asteptari ai de la tine si de la ei, nu te mai judeca, compara, exerseaza sentimente de gratitudine si mai ales actioneaza.

29. Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii, vol. IX de Dumitru Staniloae

carte filocalia sfintele nevointe ale desavarsirii dumitru staniloae

Parintele Dumitru Staniloae a fost unul din cei mai importanti teologi ai secolului XX, specialist in dogmatica, profesor universitar, scriitor si ziarist. El a lucrat 45 de ani la la traducerea din limba greaca a lucrarii Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii, cuprinsa in 12 volume. Cartea are multe note explicative care ajuta la o mai buna intelegere a textului.

Din toate volumele, am ales volumul 9, in care sunt prezentate vietile si scrierile sfintilor Ioan Scararul si Avva Dorotei, deoarece cred ca scrierea Scara a Sfantului Ioan Scararu este cartea de inceput pentru fiecare pe drumul dezvoltarii persoanale si cunoasterii de sine. Daca vrei sa afli despre patimi, natura lor, cum se manifesta, cum sa le recunosti in oricine, dar si despre cum sa le eviti si elimini, aceasta este o carte foarte practica. Te ghideaza sa urci “scara” pas cu pas. Iar prin introspectie si evaluare obiectiva iti vei da seama pe care din cele 30 de trepte esti si tu din punct de vedere spiritual.

30. Curajul de a fi vulnerabil de Brene Brown – Carti dezvoltare personala

recenzie carte curajul de a fii vulnerabil brene brown

Este o carte despre curaj. Vulnerabilitatea nu este o slabiciune. Dar este perceputa asa pentru ca o asociem cu emotii negative ca frica, rusinea, suferinta, tristetea sau dezamagirea. A fii vulnerabil inseamna a simti. Impartita in 7 capitole, prin aceasta carte Brene Brown incearca sa demoleze mitul cultural al vulnerabilitatii si nemultumirii.

Prin intrebari interesante ne da teme la care sa meditam si sa ne dam seama fiecare unde ne aflam. Pe parcursul cartii, autoarea ne da exemple chiar din viata ei, in care a trebuit sa aiba curajul sa fie vulnerabila.

Rusinea prinde forte noi, atunci cand o transformi intr-un secret. Boala e pe masura secretelor pe care le ascunzi. Faptul de a nu discuta despre un eveniment traumatic, sau de a nu povesti nimanui ce ti s-a intamplat poate fi mai nociv decat trauma in sine.

Pe curand!

fb-share-icon
5 2 votes
Rating
Aboneaza-te
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
error

Fa parte din comunitatea noastra pe facebook :)

0
Would love your thoughts, please comment.x