Travel&Lifestyle

6 Taxe care te pot lua prin surprindere intr-o croaziera

croaziere

Ca orice vacanta, croazierele pot veni cu surprize bune si rele. Gasirea restaurantului  cu un anumit specific pe care il preferi  cu  preturi  avantajoase  pentru  pranz sau tratamente spa la preturi  reduse te-ar putea face sa te simti ca si cum ai descoperit o adevarata comoara.  Pe de alta parte, realizand  ca trebuie sa platesti  o taxa de 15 dolari pentru a bea vinul pe care l-ai adus la bord sau ca serviciul de room service  pe care l-ai comandat aduce si o  taxa extra  poate fi o dezamagire  reala. De aceea este foarte important inainte de a alege o croaziera sa analizezi din timp toate variantele.  Alegi un tarif mai mic si platesti extra la bord  sau alegi un tarif mai mare si ai incluse mai multe servicii? Ambele cazuri sunt in regula in functie de ceea ce iti doresti.  Doar ca trebuie sa te informezi inainte de a achizitiona o vacanta pe croaziera.

In ciuda termenului  “all inclusive” folosit in mod obisnuit pentru a descrie croazierele, toate liniile au taxe de “croaziera” ascunse. In plus, fiecare linie de croaziera are propria politica atunci cand vine vorba de bacsis, room service si multe altele. Comandarea ochiurilor cu sunca  in cabina ar putea fi gratuita pe o linie de croaziera, dar va poate  costa pe alta. Daca ai impresia ca un serviciu este  inclus, dar iti dai seama ca  trebuie sa platesti pentru el  iti  poate afecta dispozitia  de vacanta si eventual  te poate lasa cu o gaura in buget. Deci, cum te pregatesti pentru taxe care nu sunt asa de evidente? Iata 6 taxe de croaziera care ar putea sa te ia prin surprindere.

1. Cafea

Esti dependent de caffe latte?  Cafeaua gratuita poate fi gasita cu usurinta la bufet sau comandata in sala de mese principala, dar orice specialitate mai mult decat  un espreso  va costa in plus aproape intotdeauna (cel putin pe liniile de croaziera care nu sunt de lux). Majoritatea navelor de croaziera au cafenele care servesc cafea de specialitate a la carte, unde pretul unei  ceasti incepe  in mod normal de la  4 dolari  in sus  si cu cat cafeaua este mai speciala, cu toppinguri, crema si alcool poate ajunge si la 12 dolari.

2. Taxa de dop

Pe cele mai multe linii de croaziera, turistii  pot aduce vin si sampanie  la bord pentru a evita preturile la alcool umflate de  pe nava. Sau pur si simplu  vor sa se bucure de o marca  preferata  sau sa incerce o bautura noua cumparata din port. Dar inainte de a lua la rand  magazinele sau cramele  locale, sa stii ca majoritatea liniilor de croaziera limiteaza numarul de sticle pe care le poti  aduce la bord- si de multe ori incaseaza  o ” taxa dop”. Vei plati 10 – 25 de dolari doar pentru a o bea in sala de mese principala. Insa de obicei costul taxei se  reduce daca  alegi sa  consumi  in interiorul cabinei. Cele mai multe linii de lux nu aplica taxa.

3. Bacsisurile

In timp ce bacsisurile  sunt incluse de cele mai multe ori  in tarifele liniilor de croaziera de lux, acest lucru nu se intampla  si in restul cazurilor. In schimb, acestea  sunt incarcate automat in contul dvs.  In timp ce aceste taxe suplimentare nu sunt prea mari  pe liniile de croaziera din Marea Britanie (in jur de 10 dolari  de  persoana pe zi pe P & O Cruises, Fred, Olsen si CMV), acestea sunt mai mari  pe  liniile americane – in medie 13 USD pe persoana, pe zi  in pentru cabinele standard. Pasagerii care stau in  suita platesc de obicei cativa dolari in plus. In timp ce acest lucru usureaza procesul de “tipping”  al tuturor celor care ti-au oferit servicii pe parcursul navigarii, poate fi o surpriza pentru pasagerii care navigheaza prima data si care nu au luat la cunsotinta de acest lucru.  Bauturile de la bar si restaurant  includ  un bacsis   intre  15-18% care se adauga automat la nota.  Doua vesti bune : bacsisul  nu este obligatoriu si il puteti scoate de pe contul Dvs la sfarsitul calatoriei; un numar de linii de croaziera  din Marea Britanie cum sunt Saga si Marella nu au conceptul de bacsis si totul este inclus.

4. Room service

Cele mai multe linii de croaziera ofera serviciul de  room service gratuit, insa  unele au introdus  acum o taxa de serviciu pentru fiecare comanda plasata.  Puteti  sa platiti 7,95 dolari  pe comanda la Royal Caribbean, daca comandati din meniul All Day si din sectiunea American a meniului de mic dejun. Optiunile pentru micul dejun continental sunt gratuite. De asemenea, pe Norwegian se  percep taxe de 7,95 dolari  per comanda, desi aceasta taxa nu se aplica pasagerilor din complexul de apartamente The Haven. Pe croaziera Celebrity  se plateste  4,95 dolari  pentru comenzile tarzii, plasate intre 23.00 si 06.00. Unele linii precum Carnival, Disney si Holland America ofera  gratuit  un serviciu de room service de baza, desi unele produse din meniu  cum ar fi M & M pe croaziera Disney se taxeaza suplimentar. Pe MSC Cruises serviciul de room service disponibil 24 de ore  este inclus in experienta Aurea , Fantastica  si MSC Yacht Club in timp ce pentru experienta Bella se percepe o taxa. Micul dejun continental este gratuit.

5.  Restaurante a la carte

Nu este un secret faptul ca la restaurantele de specialitate  – care ofera produse de calitate superioara si o ambianta mai intima decat in restaurantul  principal sau la  bufet – se incaseaza  o taxa pe majoritatea liniilor de croaziera. Dar daca vreti sa faceti upgrade la cina, de exemplu,  cu o friptura  speciala sau  homar, te poate costa, indiferent daca va aflati intr-un restaurant  de specialitate sau in restaurantul  principal.

6.  Bauturi racoritoare si apa imbuteliata

In ciuda faptului ca ceaiul cu gheata, limonada, laptele, cafeaua, ceaiul, ciocolata calda si sucurile de la  micul dejun sunt gratuite pe navele de croaziera, bauturile racoritoare si apa imbuteliata nu sunt. Cu exceptia unor linii de lux care le includ. Disney ofera bauturi racoritoare gratuite la mese. O bautura racoritoare te va costa  jur de 4 dolari si o sticla mare de apa mai aproape de 4.5 dolari. Cea mai buna modalitate de a nu plati aceste  preturi este achizitionarea unui pachet de bauturi racoritoare care poate costa si 35 euro de persoana  pe sejur in functie de croaziera. Sau puteti  aduce la bord a propriilor dvs. bauturi racoritoare si apa dar dupa ce va asigurati-va ca acest lucru este permis  inainte de a va imbarca.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.