Supa de linte cu lapte de cocos si curry este o reteta din India foarte gustoasa. Daca folosesti ingredientele care trebuie. Condimentele de ardei iute te inteapa la limba si fac ca aceasta supa de linte sa fie si mai apetisanta. Am pus o lingurita intreaga. Dar in functie de gust si preferinte poti pune mai mult sau mai putin. Totul depinde de gustul personal.
Daca iti place mancarea vegana, supa de linte cu lapte de cocos si curry poate fi o alegere inspirata.
Imi place lintea pentru ca este usor de gatit, are proteine si nu trebuie sa o lasi in apa sa se inmoaie ( spre deosebire de fasolea uscata ).
Laptele de cocos ii da supei de linte o textura mai cremoasa si rosiile adaugate ii dau o culoare mai aprinsa, care mie imi place foarte mult. Rosiile tocate pot fi inlocuite cu bulion. Aceasta supa de linte cu lapte de cocos merge perfect cu orez sau quinoa daca vrei o masa mai satioasa.
Probabil nu esti obisnuit/a sa mananci altfel decat ceea ce stii din traditionala noastra bucatarie romaneasca. Dar crede-ma ca atunci cand vei descoperi alte gusturi ( condimentele sunt de baza ) poate deveni o dependenta 🙂 . Revenind la linte – sunt multe feluri in care se poate prepara. De exemplu poti sa faci niste chiftelute cu linte si cartofi foarte gustoase.
Acum am folosit linte rosie.
Ingrediente pentru supa de linte cu lapte de cocos si curry:
– o cana de linte
– 1 lingura ulei de masline
– 1 ceapa mare
– 1 lingura ginger
– 2 catei de usturoi
– 2 linguri bulion
– 1 cana pasta de tomate sau rosii tocate marunt
– 2 linguri pudra de curry
– 1 lingurita condiment de ardei iute
– 1/2 lingurita scortisoara (optional)
– 200 ml lapte de cocos
– sare si piper
– patrunjel sau coriandru proaspat (pentru ornament ) sau smantana vegetala
Cum sa gatesti o supa de linte, reteta indiana, delicioasa:
1. In oala in care gatesti, incalzeste uleiul de masline si caleste ceapta tocata marunt. Adauga ginger -ul si usturoiul date pe razatoare. Eu am in congelator ginger tot timpul. Asteapta pana ceapa devine moale.
2. Adauga bulionul, pudra de curry, ardeiul iute uscat, scortisoara si lasa pe foc inca 1-2 minute. Amesteca continuu.
3. Adauga pasta de tomate, laptele de cocos si lintele. Acopera si lasa sa dea in clocot. Adauga apa si lasa la foc mic pentru 20-30 minute. Lintele trebuie sa fie moale. Adauga sare si piper dupa gust.
4. Inainte de a servi adaugati patrunjelul (sau coriandru ).
Mie imi place mancarea condimentata si iute. Daca stii ca nu suporti prea bine “iutimea” te sfatuiesc sa pui doar jumatate de lingurita de condiment de ardei iute. Dar, sa recunoastem, “iute” face parte din bucataria indiana.
Nu pot sa descriu mirosul si savoarea absolut minunate. Cine a calatorit in India sau a mancat la un restaurant indian stie despre ce vorbesc. Laptele de cocos si curry sunt ingredientele care fac din aceasta supa un deliciu. Nu exagerez deloc cand zic WOW pentru ca nu ma pot abtine. Sigur ti s-a intamplat si tie sa mananci ceva si sa nu te poti opri sa spui cat de bun este!
O reteta simpla, sanatoasa si incredibil de gustoasa. Daca esti adept al mancarii vegane trebuie neaparat sa o incerci.
Pe curand!