Supa de rosii – racoritoare, mediteraneana, de vara. Exact acestea sunt cuvintele care mi se pare ca o descriu cel mai bine. Cand este cald afara, sa mananci o supa de rosii rece este perfect.
Supa aceasta a ramas preferata mea din copilarie. Cateodata imi place sa pun in ea si fideluta. Dar doar cand supa este subtire. Cand o fac mai groasa si cremoasa pun in ea doar condimentele.
Cine coace rosiile la cuptor cand face supa de rosii? Mie asa imi place sa o gatesc cateodata. Pentru ca aroma este mai intensa. Mai ales iarna cand stim ca rosiile nu prea au gust. Este o idee excelenta sa le dai savoare.
Supa de rosii cu busuioc este pur si simplu delicioasa. Profita ca e vara, e cald si incearca supe de legume, vegane si proaspete. Mereu am spus ca simplu este mai bun!
Ingrediente pentru supa de rosii cu busuioc:
- 1.5 kg rosii romanesti gustoase
- 2 morcovi
- 1 ceapa medie
- 4-5 catei de usturoi
- ulei de masline
- cimbru
- oregano
- busuioc
- cumin si boia dulce – optional dar recomandat pentru un gust fabulos
Cum pregatim ingredientele pentru o supa de rosii cu busuioc delicioasa:
1. Taiem rosiile pe jumatate daca sunt de marime medie. Daca sunt mai mari le mai taiem inca o data pe jumatate.
2. Punem rosiile si morcovii intr-un bol si asezonam cu ulei de masline, sare si piper.
3. Transferam rosiile in tava de cuptor. Le coacem in cuptor pentru circa 25 minute.
4. Le transferam intr-un robot si mixam. Sau le putem mixa cu un blender vertical.
5. Intr-o oala adaugam 3 linguri de ulei de masline. Calim ceapa tocata marunt pana se inmoaie si adaugam usturoiul dat pe razatoare. Adaugam rosiile mixate.
6. Pentru o aroma si mai intensa am adaugat 2 cani de suc de rosii conservat. Doua arome diferite care se amesteca si dau gustul delicios.
Adaugam apa fiarta, in functie de cat de groasa vrem sa iasa supa de rosii. Eu nu am adaugat deloc la aceasta reteta. Rosiile au lasat apa lor si am facut-o de consistenta cremoasa.
Punem busuioc uscat sau proaspat cat mai mult, cimbru, oregano.
Pentru ca imi plac condimentele in mancare, am pus si o lingurita de boia dulce si o lingurita de cumin.
Se lasa pe foc pentru circa 20 minute.
Cuminul cred ca va este mai cunoscut sub denumirea de chimion (a nu se confunda cu chimen). Acest condiment este foarte folosit in Asia, Orientul Mijlociu, nordul Mexicului sau vestul Chinei. Printre alte proprietati pe care le are, acest condiment este si afrodisiac, ajuta digestia si metabolismul inlaturand durerile de stomac. Diminueaza starile de greata la gravide si ajuta la sporirea lactatiei. Ajuta la diminuarea durerilor de dinti.
La final adaugam sare si piper daca mai este necesar si sucul de la jumatate de lamaie. Acesta va inviora toate aromele. Este secretul ca supa de rosii sa fie gustoasa si aromata. Adaugam si frunze de busuioc proaspat. Pentru ca este o supa de rosii mediteraneana am mai adaugat 2-3 linguri de ulei de masline in oala. Dar poti adauga si in castron cand servesti supa.
Servim supa cu paine unsa cu ulei de masline si prajita la gril. Gustul este mult mai bun decat daca am praji painea la prajitor.
Pofta buna!