Supa de pui cu galuste nu este o supa oarecare. Secretul acestei supe de pui cu galuste consta in calitatea produselor folosite. Niciodata nu vei gasi gustul puiului sau gainii de tara intr-o supa pe care o faci cu puiul cumparat de la supermarket. Daca nu ai pe nimeni la tara care creste pui si gaini liberi si fericiti poti cauta un furnizor in jurul localitatii unde locuiesti. Merita atat pentru gust cat si pentru calitatea carnii.
Un pui nestresat, crescut in aer liber, la lumina soarelui, in libertate are un sistem imunitar mai bun. Acest lucru inseamna ca este sanatos, nu este plin de hormoni de crestere si antibiotice. Doar gandeste-te cum poate ajunge un pui crescut industrial la 2.5 kg intr-o luna, ce mananca el? Din moment ce puiul de curte ajunge la aceasta greutate in 2-3 luni.
Supa de pui mai este denumita si “penicilina evreiasca” pentru ca evreii o consumau pentru raceala sau sa se refaca dupa anumite boli. Supa de pui este foarte des gatita in bucataria evreiasca, in fiecare casa si restaurant. Acelasi lucru pot spune si despre bucataria romaneasca. Toti am crescut cu supa de pui cu galuste si face parte din meniul nostru si astazi.
Ingrediente pentru o supa cu galuste delicioasa:
– 3 litri de apa
– spatele, aripile si pulpele inferioare de la pui sau gaina
– 1 ceapa mare
– 3-4 morcovi medii
– 2-3 radacini de patrunjel sau pastarnac
– 1/2 telina mica
– sare
– piper
Cum gatesti o supa de pui cu galuste delicioasa:
1. Radacinoasele le-am taiat pe jumatate. Apoi in felii lungi si groase. Nu imi place sa le toc marunt. Ceapa am tocat-o fideluta, tot mai mare.
2. In apa pe care o pui la fiert adaugi si bucatile de carne. Fierbi 10-15 minute pana da in clocot si spumezi. Scoti bucatile din oala, arunci apa si o inlocuiesti cu alta. Adaugi bucatile inapoi in oala impreuna cu legumele.
Acest lucru face ca supa de pui cu galuste sa fie limpede, curata si aurie. Este alegerea ta daca schimbi sau nu apa. Daca ai un pui sau gaina de tara, carnea se fierbe 3 ore. Daca ai o oala sub presiune iti va scurta din timpul de fierbere.
3. Am scos radacinoasele pe o farfurie dupa ce au fiert.
Cum pregatim galustele de gris pentru supa de pui?
Pentru pregatirea galustelor de gris avem nevoie de:
-2 oua medii
-2 linguri ulei de masline sau grasime de gaina topita
– 4 linguri de gris
– sare, piper si eventual tumeric pentru a evidentia culoarea galbena a galustelor
Se separa albusurile de galbenus. Albusurile se bat foarte bine pana se face o spuma care nu curge de pe tel sau paleta mixerului. Se adauga uleiul in galbenusuri si se amesteca ca pe omleta. Se pune si sarea si piperul si se toarna peste albusuri amestecand usor pana se incorporeaza. Cele 4 linguri de gris le adaugam pe rand in compozitie si amestecam pana obtinem compozitia galustelor.
Intr-o oala mica punem apa si cand incepe sa fiarba luam din compozitie cu o lingura (aproximativ un sfert de lingura) si adaugam in apa dupa ce am dat focul mic. Dupa circa 30 de secunde dam focul mai tare pentru 4-5 secunde si turnam putina apa rece peste ele.
Galustele se fac la final astfel incat sa le adaugam in supa cu 5 minute inainte sa o luam dupa foc. Adaugam in supa si radacinoasele deja fierte, patrunjelul tocat marunt si gata o supa de pui cu galuste delicioasa. O mananci din priviri si gustul este extraordinar.
CITESTE SI: Supa linte lapte de cocos si curry
Pofta buna!