Cand ma gandesc la placinta cu mere, ma gandesc la “acasa” si la copilarie. Cum asteptam sa se raceasca mai repede sa o gust si nu mai aveam rabdare. Placinta cu mere a ramas desertul pe care il voi coace mereu cu drag, pentru ca doar mirosul ei ma intoarce inapoi in timp.
Placinta cu mere probabil ca este cea mai folosita reteta de placinte. Toata lumea face o placinta repede la nevoie – cand are pofta, musafiri sau pentru copii. Si de ce sa nu o faci cand reteta este si simpla si foarte buna?
Mi-a placut mereu sa mananc colturile de la placinta. Cu cat erau mai coapte si mai crocante cu atat mai bine. Si la fel imi place si acum 🙂 .
Aceasta reteta este cumva speciala. Nu masuram in grame, masuram in “linguri”, asa cum faceau mamele noastre in copilarie. Gustul a ramas acelasi, la fel de aromat.
Ce ingrediente ai nevoie pentru o placinta cu mere delicioasa:
- 2 oua
- 9 linguri zahar
- 10 linguri ulei
- 11 linguri lapte
- 14 linguri faina
- 1 plic praf de copt (10 g)
- 1.5 kg mere romanesti mai multe feluri
Pentru umplutura de placinta cu mere:
1. Curatam merele de coaja si le dam pe razatoarea mare. Daca sunt prea suculente le scurgem putin.
2. Le amestecam cu 2 linguri de zahar si o lingurita de scortisoara. Calim in 1-2 linguri de ulei.
Daca vrei ceva mai special poti modifica putin retata aceasta clasica de placinta cu mere: topesti 55 grame de unt in loc de ulei si calesti merele acoperite 4-5 minute. Adaugi 2 lingurite de amidon si amesteci. Amidonul va ingrosa sucul. La final adaugi coaja de la jumatate de lamaie si un sfert de lingurita de nucsoara. Scurgem sucul de la mere si il lasam pe foc pana scade si este mai gros. Il turnam apoi peste mere si amestecam.
Cum amestecam ingredientele sa ne iasa o placinta cu mere delicioasa:
1. Amestecam toate ingredientele ca sa obtinem un aluat de consistenta smantanii.
2. Tapetam tava cu hartie de copt si turnam trei sferturi din compozitie.
3. Punem umplutura de mere si restul aluatului deasupra. Ungem cu ou pentru aspect, peste care presaram zahar brun amestecat cu putina scortisoara.
4. Coacem o ora la 170 de grade.
Pudram cu zahar tos daca ne place. Pentru aspect cel putin merge foarte bine, o ninsoare de zahar 🙂 . Asta daca nu am ales varianta sa ungem aluatul cu ou inainte de a da la cuptor.
Pofta buna!