Ai mancat pana acum hamburger vegan cu ciuperci? Daca raspunsul este nu, incearca reteta de mai jos. Pentru ca acest hamburger vegan cu ciuperci este asa de gustos ca face concurenta celor din carne. Nu spun ca este mai bun. Dar te las sa hotarasti tu dupa ce il incerci.
Cel mai tare este ca acest hamburger vegan cu ciuperci se poate face la grill. Are o textura si o aroma asemanatoare cu cei de carne. Dar fibra este mai moale. Mie asa mi se pare. Se poate modela foarte usor in chifla si ii poti adauga sosuri gen ketchup sau mustar ca la orice hamburger.
Totusi iti recomand sa incerci sosul de maioneza vegan pe care l-am folosit si la chiftelutele vegane cu linte. Este atat de delicios ca te lingi pe degete!
Pentru reteta de hamburger vegan cu ciuperci ingredientul principal sunt ciupercile champinion brune pe care le gasesti la orice supermarket. Si am completat cu alte ingrediente speciale.
Ingrediente pentru hamburger vegan cu ciuperci:
- 500 g ciuperci champinion brune
- 1/2 cana de seminte de floarea soarelui (100 g)
- 1/4 cana seminte de in (50 g)
- 1 cana orez brun integral (200 g)
- 1 cana pesmet (200 g)
- 2 linguri concentrat sos de rodii
- 4 chifle de hamburger
- sare si piper
- 2 linguri ulei de masline
- 2 cepe medii
- 3-4 catei de usturoi
- 2 linguri sos de soia
- 1 ceasca sos chili (sau mai mult daca se doreste mai picant)
- 1/2 ceasca otet balsamic (sau otet de mere cu miere)
- 1 lingurita rasa de boia afumat
Cum pregatim un hamburger vegan cu ciuperci delicios:
1. Taiem ciupercile in cubulete mici dupa ce le-am curatat de pielita.
2. Intr-o tigaie calim ceapa tocata marunt timp de un minut pana se inmoaie. Adaugam ciupercile, sare si mai calim 10 minute pana se inmoaie si capata culoare.
3. Adaugam si amestecam sosul de soia, otetul balsamic, usturoiul zdrobit si taiat marunt, boia afumata si sosul de chili. Luam tigaia de pe foc si lasam putin compozitia sa se racoreasca.
4. Intr-un robot de bucatarie punem ciupercile, semintele de floarea soarelui, semintele de in, orezul fiert si jumatate din cana de pesmet. Amestecam pana se combina toate ingredientele.
5. Transferam compozitia intr-un recipient unde mai adaugam pesmetul ramas si amestecam.
6. Modelam 4 hamburgeri de marimea si grosimea dorita.
7. Incalzim tigaia grill, o ungem cu putin ulei de masline. Gatim pe fiecare parte 4-5 minute. Dupa ce sunt gata ii ungem cu sos de soia. Eu i-am uns cu un sos intens ca si aroma si culoare, de ardei iute si usturoi.
Este important ca orezul integral sa fie gatit proaspat cand facem hamburgerii. O sa vezi ca este lipicios si asa trebuie sa fie. Orezul integral si pesmetul fac compozitia sa stea inchegata.
La hamburgeri putem folosi pe langa sosuri si castraveti murati , ceapa cruda sau baby batavia (un fel de salata). Si bineinteles ca putem pune si o portie mica (sau mai mare) de cartofi prajiti langa.
Fast-food la tine acasa 🙂 .
Hamburgerii ii poti tine si in frigider 2-3 zile daca doresti. Ii modelezi, ii pui la frigider si cand ti se face pofta ii scoti si ii pui pe grill.
Acest hamburger vegan nu incearca sa inlocuiasca sub nicio forma clasicul hamburger de vita. Pur si simplu este o varianta de hamburger pentru cei care doresc sa incerce si altceva. Sau poate nu vrei sa mananci carne si cauti alte optiuni.
Pofta buna!