Mierea de Manuka este produsa doar in Noua Zeelanda si Australia din arbustul numit Manuka (Leptospermum scoparium). Acest arbust creste si in zone izolate sau greu de ajuns si infloreste intre 2-6 saptamani pe an. Mierea de Manuka devine mai buna cu cat se invecheste si isi modifica culoarea si gustul.
Este unica in lume datorita compozitiei (nectarul florilor de Manuka are proprietati unice de vindecare) si raritatii (este produsa in cantitati mici, din stupi plasati in zone izolate, unele accesibile doar cu elicopterul). Cantitatea de miere rezultata depinde foarte mult de vreme.
Mierea de Manuka contine: aminoacizi, vitamine din grupul B, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu si zinc.
Unele tipuri de miere de Manuka sunt de 100 de ori mai puternice decat altele. Exista miere de Manuka monoflora care este produsa de albine in principal din nectarul si polenul arbustului de Manuka. Si exista si miere de Manuka poliflora, produsa de albine din nectarul si polenul mai multor flori, printre care si Manuka.
Mierea de Manuka are mai multe beneficii pentru sanatate. Este:
- antibacteriana
- antiinflamatoare
- antivirala
- antifungica
- antioxidanta
- antibiotic natural datorita peroxidului de hidrogen (apa oxigenata)
Mierea de Manuka este un aliat puternic contra infectiilor cu stafilococi si infectiilor bacteriene si fungice datorita proprietatilor antibacteriene.
Cercetari medicale au aratat ca mierea de Manuka poate distruge mai multe tipuri de bacterii inclusiv pe cele cum ar fi stafilococul auriu sau MRSA, acestea fiind bacterii rezistente la antibiotice. Mai mult, comparativ cu medicamentele de sinteza aceasta miere nu provoaca reactii adverse.
Mierea de Manuka sustine imunitatea si poate preveni infectiile sistemului respirator: rinita, astm, sinuzita, pneumonia, bronsita, etc. S-a demonstrat prin studii de laborator ca ea poate distruge urmatoarele microorganisme:
- Helicobacter pylori
- Staphylococcus aureus
- Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA)
- Streptococcus pyogenes
- Escherichia coli
- Citrobacter freundii
- Proteus mirabilis
- Pseudomonas aeruginosa
- Salmonella typhimurium
- Streptococcus faecalis
- Vanocomycin resistant Enterococci (VRE)
VEZI CE MIERE DE MANUKA POTI LUA CA TRATAMENT PENTRU STAFILOCOCUL AURIU (TRANSPORT GRATUIT).
Alte proprietati pe care le are mierea de Manuka:
– imbunatateste sanatatea orala: impiedica formarea placii dentare si protejeaza impotriva cariilor – avand proprietati antimicrobiene, contribuie la sanatatea gingiilor, previne si amelioreaza efectele pe care le are parodontoza.
– vindeca arsurile si ranile – sunt cercetari care au dovedit ca mierea de Manuka poate sa fie eficienta pentru scurtarea timpului de vindecare a ranilor si arsurilor.
– este benefica in lupta contra infectiilor de piele, eczeme si acnee – datorita proprietatilor antibacteriane, antioxidante, antiinflamatorii si antiseptice, mierea de Manuka reprezinta un remediu natural foarte bun pentru rezolvarea problemelor tenului.
– ajuta sa ai un somn mai profund si mai odihnitor prin stimularea productiei de melatonina.
– elimina probleme gastrice si intestinale, avand efecte antibiotice puternice. Este cel mai bun medicament natural pentru tratarea afectiunilor intestinale cum ar fi aciditatea si refluxul gastric.
Puterea antibiotica este masurabila prin cateva sisteme de gradare instituite in Noua Zeelanda:
– Principalul component antibacterian este MGO (metilglioxal). Acesta este prezent si in alte tipuri de miere, dar in cantitati mult mai mici. MGO este una din enzimele care ofera mierii proprietati unice antibacteriene.
Aceasta enzima se formeaza din nectar si poate creste, pe masura ce mierea de Manuka se invecheste. Concentratia de MGO poate fi de la 0 mg/kg la 1.000 mg/kg. Tot ce depaseste 100 mg/kg (insemnand un rating UMF de peste 5) transforma mierea intr-una cu efect antibacterian.
MGO-ul nu se afla printre markerii care defineste mierea de Manuka tocmai pentru ca nivelul acestuia se poate modifica in timp.
Sistemul de gradare care masoara nivelul de MGO este intre 0 si 550+.
Cu cat acest nivel este mai mare cu atat creste mai mult si puterea antibacteriana. Aceste niveluri sunt MGO 100+, MGO 400+, MGO 250+ si MGO 550+.
VEZI TOATE OFERTELE PENTRU MIERE DE MANUKA
Asigura-te ca mierea de Manuka pe care o cumperi este originala, verifica eticheta! Trebuie sa fie produsa in Noua Zeelanda si sa mentioneze cantiatatea de MGO.
– UMF (Unique Manuka Factor), sistem de gradare de la 0 la 20, care masoara nivelul de MGO, NPA (activitatea non-peroxidica), leptisperina (nectarul arbustului de Manuka) si DHA (tip de acid gras Omega-3).
Cu cat gradul UMF este mai mare, cu atat mierea de Manuka are mai multi compusi antibacterieni, are un gust diferit, este mai inchisa la culoare si poate fi folosita ca remediu pentru mai multe afectiuni. Pretul este si el diferit. Este folosit de brand-uri ca Manukora, Comvita, Kiva si Happy Valley.
Prezenta simbolului UMF pe ambalaj reprezinta garantia ca mierea este una originala.
In functie de UMF se disting mai multe tipuri de miere:
- UMF 5+ si 8+ care au niveluri scazute in ceea ce priveste activitatea antibacteriana si sunt recomandate ca supliment;
- UMF 10+ si 12+ cu activitate antibacteriana spre medie recomandata pentru intretinere;
- UMF 15+, 16+ si 18+ cu activitate antibacteriana mare;
- UMF 20+ si 25+ cu activitate bacteriana extrema.
– NPA sau Non Peroxide Activity masoara activitatea non-peroxidica a mierii. Activitatea antibacteriana a mierii este data de peroxidul de oxigen. Datorita expunerii la fluide, caldura si lumina soarelui activitatea acestui compus este usor distrusa. Astfel mierea isi pierde din proprietatile sale antibacteriene.
Cu cat NPA-ul este mai mare cu atat mierea este mai puternica din punct de vedere antibacterian.
Factorul NPA este folosit la determinarea puterii enzimelor active in combaterea infectiilor.
Reprezinta in acelasi timp sistemul de clasificare care separa mierea naturala si 100% pura de produsele care au o calitate indoielnica.
– KFactor™, sistem de gradare intre 0 si 22, masoara markeri ca puritatea, enzimele active, peste 250 de reziduuri chimice, DHA, cantitatea de polen, nivelul de pH si de antioxidanti, compusii fenolici. A fost creat si este folosit de brand-ul Wedderspoon.
Kfactor masoara de fapt concentratia granulelor de polen existente in miere. Cu cat cantitatea de granule este mai mare cu atat si efectele antioxidante sunt mai bune.
Astfel mierea de Manuka se poate clasifica in:
- Kfactor 12 – mierea contine 65% granule de polen;
- Kfactor 16 – 75% granule de polen;
- Kfactor 22 – 90% granule de polen.
Cei 5 markeri pe care trebuie sa ii contina toate tipurile de miere de Manuka (poliflora sau monoflora) sunt identificati printr-un test chimic si unul ADN:
- 3-Phenyllactic acid (cel putin 400 mg/kg)
- 2’-Methoxyacetophenone (cel putin 5 mg/kg)
- 2-Methoxybenzoic acid (cel putin 1 mg/kg)
- 4-Hydroxyphenyllactic acid (cel putin 1 mg/kg)
- marker ADN al polenului de Manuka (mai putin de Cq 36, aproximativ 3 fg/µL)
Modul de administrare al mierii este in functie de uz.
Pentru uz intern: 2-3 lingurite de miere pe zi dimineata si seara inainte de masa.
Pentru uz extern: mierea se aplica direct pe piele si se acopera zona cu o compresa sterila.
Pentru uz cosmetic: mierea de Manuka poate fi folosita ca ingredient in compozitia mastiilor de fata si de par.
Nu este recomandat sa se administreze mierea copiilor mai mici de 1 an, dupa unii experti chiar si celor sub 2 ani. De asemenea in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza este important ca acestea sa ceara acordul medicului inainte de a consuma miere.
CUM ALEG MIEREA DE MANUKA PENTRU MINE?
Fiecare persoana este diferita si corpul reactioneaza diferit. De aceea nu exista o reteta standard. Alegem mierea de Manuka in functie de puterea antibacteriana pe care o are.
Miere de Manuka cu putere antibacteriana mica – se poate consuma zilnic, pentru preventie sau intretinere si afectiuni usoare ca raceala sau o durere in gat.
- NPA 5+
- MGO 100+
- UMF 5+
- KFactor 12
Miere de Manuka cu putere antibacreriana medie – se consuma pentru infectii usoare cu diverse bacterii sau microbi. Ajuta la intarirea sistemului imunitar.
- NPA 10+
- MGO 250+
- UMF 10+
Miere de Manuka cu putere antibacteriana mare – se consuma pentru intarirea sistemului imunitar, afectiuni digestive (ulcer gastric), infectii care nu raspund tratamentelor clasice. Se foloseste si ca pansament pentru iritatii sau rani pe piele.
- NPA 15+
- MGO 400+
- UMF 15+
- KFactor 16
Miere de Manuka cu putere antibacteriana foarte mare – se consuma in infectii cu agenti patogeni care sunt rezistenti la antibiotice (MRSA, E-coli, stafilococul auriu, Clostridium difficile).
- NPA 20+ impreuna cu NPA 25+
- MGO 550+
- UMF 20+ impreuna cu UMF 25+