Dupa ce gusti din aceste chiftelute vegane cu linte si cartofi s-ar putea sa nu te mai intorci la chiftelele de carne. Intotdeauna am zis ca daca mananci, mananca gustos 🙂 . Aceste chiftelute vegane cu linte si sos de maioneza sunt atat de bune ca te lingi pe degete. La propriu.
Lintea este un produs de baza pentru multe feluri de mancare. Se poate gati in multe feluri de aceea am intotdeauna o punga de rezerva. De obicei folosesc linte rosie. Lintea este bogata in fibre solubile care ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si la un control mai bun al diabetului de tip 2 prin incetinirea asimilarii glucozei din alimente.
Majoritatea chiftelelor se fac cu ou si nu mai sunt vegane. Dar chiar daca renunti sa pui ou in ele, faina tine ingredientele impreuna.
Ce ingrediente ai nevoie pentru chiftelute vegane cu linte:
– 2 cartofi de marime medie sau 4 mici
– 1 morcov mare
– 1 cana linte rosie (200g)
– 3-4 catei de usturoi
– 1 ceapa rosie mica
– 5 linguri de faina
– 1/2 lingura de boia afumata
– 1 lingura boia dulce
– ierburi uscate (cimbru, rozmarin)
– sare si piper
Cum sa facem un sos delicios pentru chiftelute vegane cu linte:
– 3 linguri de maionza vegana
– 1 lingura pasta de tomate
– 1 lingura praf de usturoi
– 1/2 lingurita boia afumat
– sare, piper
– sos chili dupa gust
Cum gatim chiftelutele vegane cu linte si sos de maioneza:
1. Fierbem lintea circa 15-20 minute. Dam pe razatoare cartofii, morcovul, usturoiul si ceapa.
2. Intr-un bol mare amestecam bine cartofii, morcovul, lintea, usturoiul, ceapa, faina si condimentele.
3. Intr-o tigaie incingem ulei. Adaugam cate o lingura din compozitie pentru fiecare chifteluta. Se prajesc la foc mediu cate 3-4 minute pe fiecare parte. Sau se pot face la cuptor, fara ulei. Se pun in tava pentru 20 minute. Cele din aceasta reteta sunt prajite. Adevarul este ca sunt mai gustoase.
Se servesc chiftelutele de linte cu sosul de maioneza si salata verde eventual.
Aceste chiftelute vegane cu linte si cartofi sunt foarte bune pentru copiii care mananca prea multa carne si refuza legumele. Sunt absolut delicioase si pot inlocui chiftelele de carne. Combinatia cu sosul de maioneza care sa contina exact ingredientele mentionate este esentiala. Chifteluta aceasta inmuita in sosul acela bun este mai gustoasa decat orice fast-food, garantat. Cel putin pentru mine.
Sunt delicioase si sunt vegane 100%!
Daca vrei sa incerci si alte retete vegane poti sa incerci reteta indiana de supa de linte cu lapte de cocos si curry. Se face la fel de repede si de simplu. Si este la fel de buna.
Pe curand!