Blog

Calatoria unei parizience in Lhasa de Alexandra David-Neel

Carte Calatoria unei parizience in Lhasa

CARTE: CALATORIA UNEI PARIZIENCE IN LHASA
Autor: Alexandra David-Neel
Editura: Polirom
Numar pagini: 304

Cateva ganduri despre aceasta carte…

Alexandra David-Neel nascuta in Franta in 1868 este cunoscuta ca prima femeie din Europa care a intrat in Lhasa (Tibet) in anul 1924, cand aceasta zona era interzisa strainilor.

Scriitoare, budista si anarhista ea a fost si cantareata de opera dar a studiat si scrierile budiste de la Muzeul Britanic. Casatorita cu un francez bogat, l-a parasit brusc si timp de 14 ani a calatorit in India, Tibet, China, Nepal, Coreea, Mongolia si Japonia. In Tibet a intalnit un tanar calugar de 14 ani, Aphur Yongden, pe care l-a adoptat in 1929 si care i-a fost alaturi timp de 40 de ani.
La varsta de 70 de ani Alexandra David-Neel continua inca sa exploreze China si Tibet…

Tibet. Gandurile ni s-au indreptat de multe ori catre aceasta parte de lume invaluita in mister si ezoterism. Te atrag muntii si lacurile de aici. Pustiuri aride sau cu iarba, enigmatice si pline de mister. Parca ceva pluteste in aer.

Citind acest jurnal de calatorie, vezi cu ochii mintii intamplarile descrise ca si cum in fata ta se deruleaza un film. Opt luni de pelegrinari in Tibet sub masca unui pelerin cersetor. Insotita de fiul sau adoptiv, lama Aphur Yongden, Alexandra David-Neel porneste intr-o aventura necunoscuta, intr-o tara pe care ea o iubeste si care nu ii este straina.

Cuprins:

Capitolul I.

Plecarea din Yunnan. Cum m-am debarasat de hamalii mei. Fuga pe timpul noptii spre masivul Kha-Karpo. O intalnire neasteptata in bezna. Yogden si cu mine ne schimbam personalitatea si ne deghizam. Viziuni stranii in padure. Trecerea granitei tarii interzise la 5.412 metri altitudine. Animale salbatice vin sa ne adulmece in timp ce dormim. Aparitia unui sat-fantoma. Prima intalnire cu niste pelerini. Traversarea plina de peripetii a primului sat tibetan. Un paracliser viclean / 17.

Capitolul II.

Consolez un muribund abandonat. Ma tem sa nu fiu descoperita si imi schimb nationalitatea. Stratageme folosite ca sa trecem de posturile militare. Yongden se dovedeste un vrajitor priceput. Cat pe ce sa fiu demascata. Peste varfuri si prin vai, manastirea Pedo. Gasesc o tichie care va juca un rol important in calatoria mea. Un functionar pune sa fim opriti. Scot limba in fata unui onorabil reprezentant al guvernului lamaist / 55.

Capitolul III.

Traversarea trecatorii Ku. Yongden isi foloseste talentele de oracol in favoarea unui magarus. Sunt pentru prima oara gazduita de o familie tibetana, sub deghizarea mea de femeie saraca. Noapte de groaza in apropierea manastirii Dayul. Izvoare calde si o baie nocturna in aer liber, pe ger. Noi motive de teama pentru deghizarea mea. Parasim drumul si pornim, la intamplare, prin munti. Trec peste fluviul Saluen atarnata de un carlig care aluneca de-a lungul unui cablu. Are loc un accident. Raman suspendata in gol deasupra apei / 83.

Capitolul IV.

Tichia pe care am gasit-o incepe sa-si dovedeasca utilitatea. Gimnastica dura in munti. Se pune problema sa evitam intalnirea cu diversi functionari. Ne ratacim intr-o noapte cu furtuna. Tanarul meu lama e tras pe sfoara de un fermier zgarcit. Dupa ce ne-am straduit sa evitam functionarii, dam peste casa unuia dintre ei, unde primim de mancare. Ospat de cersetori: fiertura de intestine macerate. Un incident misterios: un fermier prezice sosirea lui Yongden si il asteapta ca sa moara. Gazdele noastre ne ofera acoperisul pe post de dormitor la 4.500 metri altitudine, in toiul iernii. Trecatoarea si manastirea Sepo Khang. Drama cu talhari. O calatorie ieftina / 109.

Capitolul V.

Cele doua drumuri de la Tashi tse pana in tinutul Po. Un mare calator englez. Descrierea teribila pe care le-o fac oamenilor din tinutul Po ceilalti tibetani. Baie inghetata la trecerea unui rau. O regiune complet neexplorata. Spre trecatoarea Deu. Ne cautam drumul prin zapezile de pe creste. Un secret al calugarilor tibetani: arta de a te incalzi. Osuare si inmormantari. Niste pastori neospitalieri. La poalele trecatorii Aigni. Yongden reuseste sa imprumute un cal ca sa urcam muntele. Multumita obiceiului tibetanilor saraci de a cauta purici prin roba, ies din incurcatura. Suntem gazduiti de oameni cu un comportament nelinistitor. Simulez un miracol pentru a-mi tine la respect gazdele; minunea imi iese mai bine decat ma asteptam. Aflam ca circula zvonuri despre niste straini care au calatorit pe langa Kha-Karpo. Yongden oficiaza ca sa ninga. Cum gazda noastra neglijeaza sa-l plateasca pe lama, ne luam singuri plata / 135.

Capitolul VI.

Urcusul spre pasul Aigni. Un suflet simplu. Presentimente. Dobor recordul de altitudine la cursele de sanii. Ma avant intr-o explorare periculoasa. Yongden cade intr-o rapa si isi scranteste piciorul. Suntem blocati intr-o caverna; focul si hrana ne lipsesc, ninsoarea nu conteneste. Yongden ma sfatuieste sa-l abandonez si sa ajung intr-un tinut locuit. Starea lui se amelioreaza; pornim din nou la drum. In toiul noptii, ajungem la o coliba parasita. Ajunam in continuare, ninge intruna. Ne ratacim pe munte. Noaptea de Craciun in tinutul Po. Yongden are febra; delireaza, sunt nevoita sa ma lupt cu el pentru a-l impiedica sa se indrepte spre o prapastie. Fiertura de piele netabacita. In sfarsit, intalnim locuitori ai tinutului Po. Digresiune despre politica interna a Tibetului. Printre razvratiti. Primul sat din Po yul. Aici primim de pomana un bol de supa. Am mancat oare supa cainelui? / 167.

Capitolul VII.

Manastirea Sung dzong. Un tinut de basm. O profetie imprudenta. Dashing si sihastriile lui. Ii intalnim pe Filemon si Baucis. Ne regalam la rege. Zile de ghiftuiala. Inceputul unei perioade agitate. Cum era sa ucid un hot pe care nu voiam decat sa-l sperii. Intalnire oportuna cu un grup de calatori. Talharie la Po yul. Trec din nou peste un rau suspendata de un cablu. Acrobatii riscante pe o carare pitoreasca. Scapam ca prin urechile acului / 199.

Capitolul VIII.

Pacalesc si sperii sapte talhari. O stratagema amuzanta imi ingaduie sa trec de podul pazit de la Tongyuk. Un lama misterios ne rasare in fata ca o fantoma si ma recunoaste. Intalnire cu un erudit amabil. Trecerea pasului Temo. Vis sau viziune? O pagina din istoria contemporana a Tibetului. Fuga Marelui Lama de la Tashilhunpo. Vechi profetii despre un Mesia razboinic care trebuie sa apara in ” Tara de la Miazanoapte”. Profetiile incep sa se adevereasca. Devotiuni anevoioase. Femei in pelerinaj abandonate. Descopar cultul bornelor kilometrice / 225.

Capitolul IX.

Zarim Lhasa. Circumstante bizare imi favorizeaza intrarea in oras. Palatul lui Dalai-Lama; incidente pitoresti ale vizitei mele. Minuni atribuite lui Dalai-Lama. Poporul sau simplu crede ca acesta este suzeranul Angliei. Banii au disparut din circulatie in Tibetul central. Sarbatoarea torma-lelor de unt. Infatisarea capitalei Tibetului. Mari manastiri lamaiste. Templul lui Jowo si paracliserii Romei tibetane. Eminentul filosof oficial al Tibetului. Armata moderna. O superstitie neobisnuita. Vecinii mei. Scene pitoresti din viata saracilor. Manastirea Ganden. “Tapul ispasitor” uman. Solemnitatea in cursul careia este alungat din Lhasa. Minunata procesiunenumita ser pang /253

Epilog / 295

Poti comanda cartea Calatoria unei parizience in Lhasa de Alexandra David-Neel de AICI.

Carte Calatoria unei parizience in Lhasa
Calatoria unei parizience in Lhasa

Alte carti scrise de Alexandra David-Neel pe care le poti cumpara:

Carte In inima muntilor Himalaya Alexandra David-Neel
In inima Muntilor HimalayaAlexandra David-Neel
Carte Mistici si magicieni in Tibet Alexandra David-Neel
Mistici si Magicieni in TibetAlexandra David-Neel
Carte India in care am trait Alexandra David-Neel
India in care am traitAlexandra David-Neel
Carte Lampa intelepciunii Alexandra David-Neel
Lampa Intelepciunii – Alexandra David-Neel
Itinerariul unui lama si cele cinci Intelepciuni - Alexandra David-Neel
Itinerariul unui lama si cele cinci Intelepciuni – Alexandra David-Neel

Lectura placuta!

fb-share-icon
0 0 votes
Rating
Aboneaza-te
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
error

Fa parte din comunitatea noastra pe facebook :)

0
Would love your thoughts, please comment.x