Briose cu portocale, aromate si savuroase. Sunt usor de personalizat cu dulceata, ciocolata sau stafide.Briosele cu portocale se pot face mari sau mici, de forme diferite. Mai bombate sau mai plate. Pentru aceste briose se foloseste atat coaja cat si sucul portocalelor.
Motivul pentru care imi plac briosele cu portocale este ca sunt usor de facut, bineintels 🙂 . Pot manca o briosa dimineata la micul dejun impreuna cu cafeaua. Sau in timpul zilei cand am pofta de ceva dulce.
Sunt perfecte pentru cei care nu sunt adeptii unui mic dejun consistent. Majoritatea prietenilor imi spun ca o cafea de dimineata le este suficient. Si daca au si ceva langa, gen o briosa, o prajiturica sau un biscuit este perfect.
Chiar am inceput sa fac mai multe briose sa le ofer prietenilor sa isi inceapa saptamana mai “indulciti”. Stim cu totii ca un inceput de saptamana este mai greu uneori. Si ceva dulce chiar te ajuta.
Reteta aceasta de briose cu portocale este una de baza, foarte simpla. Important este sa nu amestecati compozitia mult. Doar cat sa se omogenizeze. Astfel textura va fi frageda si moale. Pentru ca nu vrem sa ne iasa o briosa cu textura densa si tare.
Aroma de portocala din briose se simte si mai bine dupa cateva ore sau a doua zi. Daca vrei o aroma mai puternica de portocala poti pune mai multa cantitate de coaja. Poti personaliza briosa cu dulceata de fructe de padure, nuci, ciocolata sau fructe uscate.
Pentru topping poti fie sa cerni zahar vanilat sau sa faci o glazura.
Neaparat avem nevoie de tava pentru briose sau formele de hartie de unica folosinta.
Ce ingrediente ai nevoie pentru briose cu portocale delicioase:
- 50 g zahar
- coaja rasa de la o portocala
- 40 g unt, topit si racit
- 1 ou la temperatura camerei
- 140 g faina
- 1 lingurita praf de copt (10 g)
- 1/4 lingurita sare
- 1 iaurt mic (150 g) la temperatura camerei
- 80 ml lapte
- 80 ml suc de portocale
- 1 lingurita esenta de vanilie
Cum sa amesteci ingredientele pentru briose cu portocale savuroase:
1. Intr-un bol se adauga faina, zaharul, praful de copt, sarea si se amesteca cu o lingura de lemn.
2. Se toarna iaurtul, laptele, sucul de lamaie, untul topit. Adaugam si oul si coaja de portocala. Se amesteca compozitia sa devina omogena.
3. Se toarna aluatul in forme si se pune pe deasupra la fiecare coaja de portocala taiata fin. Se coace in cuptorul preincalzit la 190 grade C pentru 20 minute.
Putem verifica daca briosa este gata infigand o scobitoare in ea. Daca iese curata, briosa este facuta.
4. Se lasa 10 minute sa se racoreasca inainte de servire. Se adauga si glazura (optional) sau se pudreaza cu zahar.
5. Aluatul se lasa la frigider minim o ora. Se baga la cuptor direct de la frigider.
De data aceasta am ales sa fac brioase cu portocale simple, fara sa adaug nimic altceva. Asa am putut sa simt savoarea intensa de portocala.
Cel mai mult imi place sa mananc briosele cu portocale in aceeasi zi cand sunt proaspete. Dar intotdeauna pastrez si pentru a doua zi. Le pastrez intr-o cutie la temperatura camerei. Sunt foarte bune.
Pe curand!