Biscuiti cu ciocolata, un desert bun si atragator. Mie imi place sa rontai ceva dulce mai tot timpul. Acesti biscutiti cu ciocolata isi au locul lor special in cutia mea secreta cu dulciurele.
Copiii iubesc acesti biscuiti. De ce sa nu le oferim un dulce facut in casa daca se poate! Imi aduc aminte in copilarie ce ma bucuram cand mama facea ceva dulce. Stateam si priveam la fiecare miscare care o facea. Cum amesteca ingredientele. Cum cernea faina sau facea cremele. Ma simteam ca intr-o poveste.
Poti face aceasta reteta simpla de biscuiti cu ciocolata impreuna cu cei mici. Sa “cocaleasca” este pasiunea lor. Si sa deguste aluatul inaintea tuturor bineinteles.
Dar secretul acestor biscuiti este aluatul. Pentru ca acest aluat de biscuiti poate fi personalizat cu orice. Biscuti cu ciocolata, biscuiti cu caramel, biscuiti cu fulgi de ovaz si merisoare uscate sau biscuiti cu unt de arahide.
Toti au in comun aluatul de biscuti. Poti personaliza reteta ta preferata de biscuti!
Puteti face o tava plina de biscuti personalizati. Sau un singur fel de biscuiti. Pentru prima oara eu va recomand sa faceti o tava cu un singur fel de biscuti. Cand veti stii exact cum va iese fiecare, puteti face o tava multicolora.
Ce imi place la aceasta reteta este ca nu este nevoie de vreun aparat gen mixer sau alt robot de bucatarie. Totul se amesteca manual.
Ingrediente pentru reteta de biscuti cu ciocolata, crocanti la exterior si pufosi la interior:
– 100 g unt nesarat;
– 100 g zahar brun;
– 80 g zahar alb;
– 2 lingurite esenta de vanilie;
– 1 ou;
– 280 g faina;
– 1 lingurita scortisoara;
– 1/2 lingurita sare;
– 1/2 lingurita praf de copt;
– 100 g ciocolata maruntita
Cum amestecam ingredientele sa ne iasa biscuti cu ciocolata deliciosi?
1. Intr-un bol se amesteca faina, cu praful de copt, scortisoara si sarea.
2. Untul se topeste si se lasa sa se raceasca 5 minute. Topeste untul pe foc pana capata o culoare aurie si fierbe. Se adauga zaharul si se amesteca foarte bine.
3. Se adauga oul la temperatura camerei, esenta de vanilie . Se amesteca pana cand se obtine o textura cremoasa. Ia din compozitie pe spatula si las-o sa curga. Vei vedea ca textura este si putin elastica. Seamana putin cu o bezea topita.
4. Se adauga si incorporeaza faina si ciocolata in acelasi timp. Nu se amesteca foarte mult, doar cat sa se combine toate ingredientele. Consistenta este solida dar cremoasa. Cand iei pe spatula nu trebuie sa curga deloc. Daca ti se pare ca e subtire mai adauga faina.
Aluatul se lasa la frigider minim o ora. Eu l-am tinut la frigider 2 ore. Il poti tine la frigider si peste noapte, ar fi ideal. Aromele se vor patrunde si biscutitii vor fi si mai gustosi.
Cu o lingurita luam aluat ( cam 30 g) si formam in palme o bila. Asezam bilele de aluat in tava in care am pus foaie de copt. Lasam o distanta intre ele de 5 cm pentru ca acest aluat se va intinde.
Sfat: daca faci aceasta reteta pentru prima oara, coace doar un biscuite la inceput. Astfel vei vedea cat se intinde in tava.
Iti spun din experienta. Eu la prima incercare am facut un fel de omleta de biscuiti, moi si lipiti intre ei 🙂 .
Cuptorul se incalzeste la 190 grade. Coacem 12-16 minute la 180 grade. Lasam biscuitii sa se raceasca inaine sa ii scoatem din tava ( 5 minute ).
Poti personaliza acest aluat de biscuiti sa ii dai gustul pe care il doresti. Depinde doar ce adaugi in aluat. Poti face biscuiti mai dulci, mai acrisori, mai colorati. Marimea biscuitilor depinde de tine. Poti sa faci biscuti mari, rotunzi. Sau biscuiti de marime mai mica.
Iti dau o idee. Poti face acesti biscuiti impreuna cu cei mici. Dupa ce ai terminat de facut compozitia, iti pregatesti pe masa ingredientele de personalizare dintre cele prezentate mai sus. Ai si o poza ca sa te inspiri cu ce ai putea sa faci biscuitii.
Sau poti adauga altceva daca doresti. Si ii lasi pe cei mici sa aleaga cu ce vor sa isi personalizeze biscuitii. Mi se pare distractiv!
Poti incerca si biscutii vegani cu cocos si ciocolata . Sunt crocanti si foarte savurosi. Ii poti face in 30 minute cand vrei sa mananci ceva dulce de post.
Pe curand!