Cum incepe cartea? Care sunt experientele de viata care au dus la aparitia acestei carti? Invatam prin suferinta sa devenim mai puternici?
Autoarea cartii 13 Lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac avea 23 de ani cand si-a pierdut mama. In perioada respectiva deja lucra ca si terapeut si pe baza experientei acumulate convingerea ei era ca timpul nu vindeca ranile. Revenirea depinde de cum alegem sa petrecem acel timp. La trei ani de la moartea mamei sale a suferit o noua lovitura. Lincoln, sotul ei a murit de atac de cord la doar 26 de ani.
Dupa patru ani isi reface viata alaturi de Steve. Insa viata nu ii surade nici de aceasta data. Tatal lui Steve este diagnosticat cu cancer. Acesta este momentul din viata in care in care Amy Morin scrie lista cu cele 13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac. Ea este de parere ca este bine sa ai obiceiuri bune. Dar atat timp cat vei continua sa ai obiceiuri proaste acestea te vor impiedica sa iti atingi telul si potenatialul maxim. Exemplul dat este chiar relevant si logic. O persoana merge la sala in fiecare zi timp de 6 luni. Face antrenament zilnic timp de 2 ore si totusi nu se vede niciun rezultat. Se plange prietenilor ca efectiv nu intelege de ce nu se simte mai bine. Insa ceea nu spune este ca in fiecare zi dupa sala se recompensa cu o duzina de gogosi pe ideea ca a muncit la sala si merita ceva bun 🙂 .
Cele mai proaste obiceiuri ale tale iti arata cat de bun esti
Forta mentala tine de stapanirea emotiilor, controlul gandurilor. Depinde de personaliate, de gene si mai ales de experientele vietii. Unii din acesti factori pot fi influentati dar altii nu. In orice caz, investind timp si efort fiecare din noi are capacitatea sa isi dezvolte puterea mentala. Asa cum atletii nu devin campioni citind carti despre sport nici forta mentala nu se dobandeste doar citind. Este necesar exercitiul. In principiu autoarea crede ca se merge pe trei directii pentru acest lucru: gandire – comportament – emotii. Gasirea unui echilibru intre emotii si gandirea rationala ne poate ajuta sa luam decizii mai bune. Forta mentala se refera la gandirea realista si rationala.
Iata cateva idei despre forta mentala din cartea 13 Lucruri pe care Oamenii Puternici Mental nu la fac:
Forta mentala nu inseamna un comportament dur.
Pentru a avea forta mentala, nu trebuie sa-ti ignori emotiile.
Pentru a avea forta mentala, nu trebuie sa-ti tratezi corpul ca pe o masina.
A avea forta mentala, nu inseamna sa te bazezi doar pe fortele proprii.
Forta mentala nu are legatura cu gandirea pozitiva.
Dezvoltarea fortei mentale nu este o goana dupa fericire.
Forta mentala nu este doar ultima tendinta care face valva in psihologie.
Forta mentala nu e sinonima cu sanatatea mentala.
Fiecare capitol din carte contine exemple concrete care prezinta cazuri din experienta de terapeut, intrebari pe care sa ni le punem si raspunsuri la cum sa iesim din situatiile respective.
Cele 13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac:
1. Nu pierd timpul plangandu-si de mila – 13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac
Toti trecem prin momente grele la un moment dat. Si exista aceasta capcana in care poti sa cazi: autocompatimirea. Un mod in care eviti sa-ti asumi responsabilitatea pentru propriile actiuni si sa intarzii gasirea unei solutii. Sau vrei sa castigi atentie. Autocompatimirea genereaza emotii negative, resentimente si manie. Emotii carora nu le vei putea face fata. Nu exagera situatia. Vei vedea doar partea goala a paharului in loc sa te concentrezi pe lucrurile bune din viata ta. Iar mentalitatea de victima iti poate influenta inclusiv relatiile. Autoarea ne indeamna ca in momentul in care observam ca aceasta emotie negativa se furiseaza in viata noastra sa actionam in mod constient. Sa nu ramanem pasivi, blocati in emotii si sa ne concentram pe ce putem face. Perceptiile diferite pe care doua persoane le au asupra aceluiasi lucru pot face diferenta dintre autocompatimire si recunostinta.
2. Nu-si cedeaza puterea – 13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac
In acest capitol autoarea prezinta mai multe cazuri printre care unul in care o soacra ii controleaza viata norei sale. Isi impune parerea, face vizite neanuntate prin care practic preia controlul asupra modului de petrecere a timpului liber, ii saboteaza relatia cu copiii. Nora se simte frustrata si consuma energie si timp plangandu-se dar nu stie sa spuna NU. Intr-un final apeleaza la terapie si iese din aceasta situatie. Cedarea puterii inseamna atunci cand le permiti celorlati sa controleze felul in care te comporti, gandesti sau te simti. Cand nu reusesti sa impui niste bariere emotionale si fizice. Cum recunosti ca esti intr-o astfel de pozitie? Iti construiesti respectul de sine in mare parte pe baza perceptiei celorlati. Ii porti pica celui care te ofenseaza. Te plangi constant de oameni si situatii. Faci lucruri impotriva vointei tale. Telurile tale in viata depind de ce ti-au spus altii sa faci. Devii extrem de sensibil la orice critica dand o greutate prea mare cuvintelor celorlati. Nu vei actiona pentru atingerea obiectivelor pe care le ai.
Nu lasa ca opinia cuiva sa fie atat de puternica incat sa determine cine esti.
3. Nu se tem de schimbare – Dezvoltare personala
De obicei cand ne gandim sa facem o schimbare devenim anxiosi pentru ca iesim din zona de confort. De cele mai multe ori schimbarea este asociata cu disconfortul. Teama este una din emotiile care ne pot impiedica sa facem acest pas. Teama ca nu reusim, ca lucrurile se pot inrautati, ca nu facem fata, teama de esec sau responsabiliate. Chiar daca stim sigur ca schimbarea respectiva ne va schimba viata in mod pozitiv. De aceea schimbarea presupune pregatire si angajament. In viziunea autoarei, schimbarea are cinci stadii: preconteplarea, contemplarea, pregatirea, actiunea si mentinerea.
Exemplele concrete prezentate si in acest capitol sunt de un real folos. Oameni cu diferite probleme ajunsi la terapie care gasesc rezolvari. Amy care este dependenta de shopping doar de teama de a nu fi parasita de prietenele ei cu care isi petrece timpul la mall. Richard care are probleme cu diabetul si greutatea insa nu reuseste sa adopte un stil de viata sanatos prin miscare si renuntarea la mancarea nesanatoasa. Andrew care nu are incredere in el si se teme sa isi schimbe serviciul chiar daca nu reuseste sa isi achite facturile cu salariul pe care il are. Este foarte adevarat ca este gresit cand spunem ca asteptam momentul potrivit sa facem o schimbare. Este doar o iluzie. Momentul potrivit nu exista. Nu este cand ai tu chef. El este acum.
6 motive sa adopti schimbarea din cartea 13 Lucruri pe care Oamenii Puternici Mental NU le fac:
Daca nu te schimbi, e ca si cum ai ramane blocat intr-o rutina.
Nu vei invata lucruri noi.
E posibil ca viata ta sa nu ia un curs mai bun.
Nu vei fi stimulat sa iti formezi obiceiuri mai sanatoase.
Altii ti-o vor lua inainte.
Cu cat astepti mai mult, cu atat iti va fi mai greu.
Atunci cand este vorba de a face o schimbare de tipul “totul sau nimic” (renuntarea la tigari, la mancare nesanatoasa etc) avem impresia ca trebuie sa renuntam la ceva. De aceea trebuie sa ne analizam foare bine emotiile si sa nu le lasam sa ia decizii in locul nostru. Ajuta sa ne facem o lista cu avantaje si dezavantaje, sa ne analizam si sa decidem complet constienti. De cele mai multe ori merita sa tolerezi disconfortul o perioada pentru o viata mai buna. Lucrurile mici facute zi de zi pot aduce schimbarea pe care o asteptam, in functie de situatie.
Comporta-te ca o persoana care vrei sa devii.
Foarte interesant acest capitol pentru ca te introduce cumva in psihologia schimbarii. Sunt niste intrebari la care poti medita si te ajuta sa te analizezi. Incepi sa te gandesti la viata ta si la schimbari pe care le-ai facut sau nu si vezi situatiile respective intr-o lumina noua. Incepi sa intelegi mai bine cum functioneaza partea emotionala cand vine vorba de schimbari.
4. Nu se concentreaza pe lucruri pe care nu le pot controla – 13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac
In general oamenii vor sa detina control absolut ca o forma de eliminare a ingrijorarii. Daca ai totul sub control de ce sa mai stai stresat? Incepi chiar sa te crezi un super erou care le face pe toate. Acest lucru se intampla din lipsa increderii in ceilalti. Nu ai cum sa detii tot controlul si iti vei consuma energia incercand sa controlezi ceva ce nu poate fi controlat. Sau timp in care puteai sa desfasori o activitate pentru a rezolva o situatie pe care o aveai sub control.
Exista mai multe probleme care sunt asociate cu dorinta de control:
Incercarea de a detine un control total conduce la cresterea anxietatii.
Incercarea de a controla totul inseamna pierdere de timp si energie.
Obsesia fata de control dauneaza relatiilor.
Ii judeci pe altii prea aspru.
Te invinovatesti pentru orice, fara motiv.
La finalul capitolului vei gasi sfaturi cu ce te ajuta sa corectezi obsesia de control.
5. Nu se straduiesc sa fie pe placul tuturor – 13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac
Daca-ti pasa de ce cred ceilalti despre tine,
Lao Zi
vei fi intotdeauna prizonierul lor.
Ideea din acest capitol este ca poti sa ramai o persoana draguta si amabila si fara sa incerci sa fi pe placul tuturor in detrimentul tau. Este o situatie asemanatoare cu cedarea puterii. Teama de conflict si confruntare, de respingere si abandon ne pun de multe ori in pozitia de a nu putea spune NU. Si asta ne afecteaza starea de spirit. In momentul in care faci lucruri impotriva voinei tale doar din dorinta de a nu parea egoist sau din dorinta de a parea generos si nu esti apreciat apar resentimentele. Unul din lucrurile care ajuta este sa adopti o atitudine ferma chiar si atunci cand crezi ca refuzul de a face pe plac cuiva nu e bine primit.
6. Nu se tem sa-si asume riscuri calculate – Dezvoltare personala
In povestea lui Dale din acest capitol cred ca ne regasim majoritatea la un moment dat. Profesor de tehnologie, Dale se simte din ce in ce mai deprimat si fara chef de viata. S-a saturat de job-ul pe care il are de foarte multi ani si simte ca s-a plafonat. Pasiunea lui este tamplaria. Se gandeste de mult timp sa renunte la serviciul pe care il are si sa inceapa o afacere cu mobila dar ii este teama. La un moment dat a mai incercat niste investitii si a pierdut banii si de atunci ii este teama sa renunte la ceva stabil. In cele din urma ia hotararea sa continue sa isi pastreze activitatea de profesor si sa faca mobila in week-end. Spre surpinderea lui nu doar ca reuseste sa le imbine pe amandoua, insa ii place sa isi exercite meseria de profesor mai mult ca oricand.
Asumandu-ti riscuri calculate devii mai puternic.
Oamenilor le este teama de riscuri de aceea le evita de cele mai multe ori. Este o greseala sa credem ca exista o legatura directa intre nivelul de teama resimtita si nivelul de risc. In momentul in care calculam riscurile si punem in echilibru emotia si logica reducem teama si putem evalua situatia mai bine.
Fii atent la gandurile pe care le ai fata de asumarea riscului si asigura-te ca deciziile tale au la baza fapte, nu doar sentimente.
7. Nu se cramponeaza de trecut – 13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac
Instrospectia este sanatoasa dar blocarea in aceleasi ganduri din trecut este autodistructiva, asa cum spune autoarea. Rusinea, vina sau mania sunt cateva din emotiile negative care te pot tine conectat la trecut. Sa te gandesti la nesfarsit la aceleasi evenimente dureroase din trecut axandu-te pe emotiile resimtite atunci este una din greselile care te pot tine blocat. In schimb ar ajuta sa te gandesti la evenimentele negative din trecut ca la niste fapte din care sa inveti, nu la emotii. Amy reia in acest capitol povestea despre moartea primului sot si sentimentele care au incercat-o. Stie ca durerea poate aduce multe ganduri irationale.
Ancorarea in trecut ne distrage de la a trai prezentul. De aceea multe persoane care nu sunt satisfacute de viata lor se gandesc mult la trecut si cred ca viata lor ar fi fost mai buna daca ar fi facut alte alegeri. Dar adevarul este ca nu stii niciodata ce iti rezerva viata.
CITESTE SI: TOP 30 CARTI DEZVOLTARE PERSONALA RECOMANDATE
8. Nu repeta mereu aceleasi greseli – Dezvoltare personala
Cu toate ca spunem de multe ori ca nu o sa repetam greseala pe care am facut-o totusi o repetam. Este posibil ca acest lucru sa fie din cauza obisnuintei. Cand nu ne recunoastem greselile si le ascundem avem toate sansele sa le repetam. In momentul in care facem greseli suntem sfatuiti sa le analizam pentru a invata ceva util din ele. Incapatanarea, mandria, impulsivitata sunt cateva motive care ne fac sa gresim. Autoarea ne povesteste de Kristy, mama a doi copii. Problema ei este ca tipa tot timpul la copii pentru a ii disciplina si nu stie unde greseste. Cu terapie va identifica cateva solutii prezentate in carte. Mai este si Julie care a slabit 18 kg in decursul unui an dar le-a pus la loc in sase luni. Explicatia este ca a facut aceleasi greseli care au facut-o sa se ingrase prima oara. Exista pericolul ca oamenii care repeta greselile sa gaseasca scuze cultivand convingeri irationale gen “Nu pot slabi pentru ca am oasele mari si asa este constitutia mea”.
Daca inveti din greseli devii mai puternic.
Aflam in acest capitol despre recidiva, despre motivele pentru care repetam greselile, cum sa evitam repetarea greselilor, despre autodisciplina, ce ne ajuta sa nu mai gresim.
Oamenii puternici mental sunt de multe ori dispusi sa impartaseasca din greselile lor, incercand sa-i ajute pe altii sa nu le repete la randul lor. Trebuie doar sa asculti.
9. Nu sunt invidiosi pe succesul altora -Dezvoltare personala
Resentimentul este ca o otrava
Nelson Mandela
pe care o bei chiar tu, sperand
sa-ti omoare dusmanii.
Cand incepem sa ne comparam cu altii si avem resentimente fata de succesul lor inseamna ca am devenit invidiosi. Este un sentiment negativ care nu este sanatos. Sa fi indvidios ocazional si pasager este normal, sa intampla. Dar nu este normal sa ajungi la resentimente. Avem aici exemplul lui Dan care muncea zi si noapte sa faca fata unor cheltuieli care ii depaseau stilul de viata, doar ca sa fie la nivelul de trai al vecinilor lui. Aceasta frustrare financiara l-a adus in pragul depresiei si i-a afectat relatiile de familie. In momentul in care nu te simti bine in pielea ta analizeaza care sunt motivele si incearca sa faci schimbari. In loc sa te compari cu altii mai bine te-ai compara cu tine, cel de dinainte evaluandu-ti dezvoltarea personala in timp.
Fiecare are conceptia lui despre succes. In momentul in care invidiezi pe cineva gandeste-te care este definitia ta. Daca pentru tine succes inseamna sa petreci timp de calitate cu familia de ce l-ai invidia pe colegul tau care castiga mai multi bani dar nu are viata personala? (Nu zic ca nu le poti avea pe toate, dar nu in acelasi timp).
10. Nu renunta dupa primul esec – 13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac
Esecul este o parte din procesul de obtinere a succesului.
Robert T. Kiosaky
Oamenii care se tem de esec nu au parte nici de succes.
Convingerile noastre despre esec ne influenteaza alegerile. Sunt persoane care dupa un esec invata si fac lucrurile mai bine. Si persoane care dupa un esec renunta. Cei din ultima categorie considera ca daca au esuat o data nu vor reusi niciodata. Dar istoria e plina de exemple de oameni care au esuat si au avut succes. Personalitati din diferite domenii care au ajuns faimosi, bogati si cunoscuti dupa unul sau mai multe esecuri in domeniul in care activau. Ce au toti in comun este ca nu au renuntat.
Ceea ce mi-a atras atentia este parerea autoarei care este psihoterapeut. Ea crede ca renuntarea dupa un esec poate fi si un obicei dobandit in copilarie. Este vorba de mama care isi ajuta copiii sa faca orice nu reusec de prima data. Sa astepti mereu ajutorul cuiva este o problema atat pentru copii cat si pentru adulti. Este un obicei care te impiedica sa cauti singur solutii si astfel renunti. Sigur ca in functie de situatie avem nevoie si trebuie sa apelam la ajutorul celorlati, sa cooperam. Dar sa te bazezi strict pe ceilalti este gresit. Ideea ca un esec este un lucru rau este unul din motivele pentru care multi renunta dupa primul esec.
Identifica acele convingeri despre esec care te impiedica sa mai incerci o data.
Schimba-ti modul in care percepi esecul.
Infrunta-ti teama de esec.
Mergi mai departe dupa un esec.
Priveste esecul ca pe o oportunitate de invatare.
11. Nu se tem sa petreaca timp singuri – Dezvoltare personala
Abilitatile specifice solitudinii sunt benefice pentru sanatatea mentala.
In societatea moderna singuratatea a capatat o conotatie negativa. A fii singur nu inseamna acelasi lucru cu a te simti singur. Poti sa te simti singur si inconjurat de oameni. Multi gasesc ca a petrece timp singur e ceva plictisitor sau nu se simt in largul lor cand e liniste in jur. Nu vorbim de solitudinea dusa la extrem ci de a petrecere o parte din timp de unul singur. Fara alte persoane sau conectati digital. In general conceptia (eronata) este ca ca daca ai agenda plina de intalniri esti mai important.
Am sa urmez unul din sfaturile din carte si eu: voi iesi la plimbare fara telefon mobil :). Autoarea spune sa cream momente de solitudine facand ceea ce ne place: meditatie, iesiri in natura, pescuit, alergat. Ceva prin care sa fim noi cu propriile ganduri. O intalnire cu sinele. Sa vrei sa petreci timp cu tine nu este nici egoist nici pierdere de timp. Dimpotriva, iti poate aduce imbunatatiri in anumite aspecte ale vietii.
12. Nu simt ca lumea le datoreaza ceva – 13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac
In acest capitol aflam printre alte exemple despre Lucas care era la primul job serios dupa master. A fost trimis la consiliere de catre departamentul de resurse umane dupa ce i s-a plans sefului ca ceilalti colegi nu ii asculta sfaturile (pe care nu le cereau) si credea ca merita o promovare. Lucas era convins ca el stie lucrurile mai bine decat toti si avea o atitudine de “domnul Stie-Tot”. Bineinteles ca nu era asa. Aflam povestea vietii lui si motivele pentru care ar fi putut ajunge aici.
Cei care cred ca lumea le datoreaza ceva consuma mai multa energie sa se planga in loc sa munceasca mai mult sa obtina ce vor. O empatie mai mare fata de altii iti poate reduce sentimentul exagerat de importanta fata de propria persoana. Daca faci o fapta buna indiferent care, asta nu inseamna ca cineva iti datoreaza ceva.
Axeaza-te pe ceea ce daruiesti nu pe ceea ce primesti
13. Nu se asteapta la rezultate imediate – Dezvolatare persoanala
Rabdarea, perseverenta si entuziasmul
Napoleon Hill
reprezinta o combinatie imbatabila pentru succes.
Oamenii puternici mental stiu ca succesul nu vine peste noapte. Trebuie sa ai asteptari realiste si rabdare. Ritmul alert in care traim si digitalizarea descurajeaza asteptarea. Ceea ce ne face sa dorim rezultate imediate in orice domeniu. Insa pentru a obtine succesul calea este lunga. Povestile cu cei care obtin succes in afaceri peste noapte sunt rare. Compania Amazon de exemplu despre care a auzit toata lumea, sapte ani nu a avut profit. James Dyson fondatorul brandului de aspiratoare Dyson a facut 5000 de prototipuri in decurs de cinci ani inainte de a scoate un aspirator pe piata. Si i-a mai luat cativa ani pana a gasit un producator. Primul lui aspirator a ajuns la vanzare dupa 14 ani. In momentul in care ne uitam la rezultatul final omitem sa ne gandim la toata munca depusa pentru a ajunge acolo. Nu exista o pilula magica pentru a avea rezultate imediate. In mometul in care ne asteptam la rezultate imediate avem tendinta sa renuntam mai usor. Sau sa luam calea mai usoara care nu este si corecta.
Nu subestima dificultatea schimbarii.
Evita sa stabilesti un termen clar pentru atingerea obiectivului tau. Poate fi estimativ.
Recunoaste ca progresele nu sunt intotdeauna evidente.
Fa-ti un plan pentru a rezista tentatiilor.
Lectura placuta!